20 Aralık 2024 Cuma

İMÂM ŞÂFİÎ HAZRETLERİNİN NASİHATLERİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْيَمِينُ الْفَاجِرَةُ تَدَعُ الدِّيَارَ بَلَاقِعَ. (هق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : يالان يره يره يابلان يمنلر ، مملكتلرى حراب أدر . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Yalan yere yapılan yeminler, memleketleri harap eder.”

 (Beyhakî, Sünen-i Kübrâ)

Hicrî:    19Cemâziyelâhir     1446  Fazilet Takvim

 

İMÂM ŞÂFİÎ HAZRETLERİNİN NASİHATLERİ

 

İmâm Şâfiî (rah.) Hazretlerinin talebelerinden Ömer bin Nebâte anlattı:

Irak’ta iken İmâm Şâfiî Hazretlerinden bir şeyler dinlemek arzusunda idim. Ancak onu bulamamıştım. Bir gün nehir kıyısında abdest almak için hazırlanmış iken yanımdan geçen bir zât bana:

“Evladım! Abdestini güzelce al ki Cenâb-ı Hak da işleyeceğin amelinin sevabını kâmil olarak ihsân eylesin.” dedi ve yoluna devam etti. Ben de peşine düştüm. Bana dönerek dedi ki:

“İyi bil ki Allâhü Teâlâ’ya karşı sadâkatle ve ihlâsla kulluk edersen, dünya ve âhirette kurtuluşa nâil olursun. Kim dininde hassas davranır, dinin emirlerine son derece riâyet ederse, kötü ve yerilecek hâllere düşmekten selâmet bulur. Kim zühd sahibi olursa (dünyaya kalbini bağlamazsa) âhirette ebedî mükâfatlara kavuşur.

Sen dünyada doğru ol, rağbetin ve gayretin hep âhirete olsun. Her işinde dürüst ve Rabb’ine karşı ihlâslı olursan, âhirette selâmete erenlerle birlikte, kurtuluşa nâil olursun.”

Sonra bu zâtın kim olduğunu sordum, “O, İmâm Şâfiî’dir” dediler.

İmâm Şâfiî (rah.) Hazretleri şöyle buyurmuştur:

“Cömertlik, dünya ve âhirette ayıpları örter.”

“Dünyada, hiç kimseye nübüvvetten (Peygamberlikten) üstün birşey verilmemiştir. Nübüvvetten sonra verilenlerin en üstünü ise ilim ve fıkıhtır. Âhirette ise kişinin kavuşacağı en üstün şey, Cenâb-ı Hakk’ın rahmetidir.”

“Dünyayı kazanmak isteyen ilim tahsil etmeli, âhireti isteyen de ilim tahsil etmeli. İlmi sevmeyende hayır yoktur. Zira bir şeyi bilmeyen ona düşman olur.”

İmâm Şâfiî (rah.) Hazretlerine, “İlme olan rağbetiniz nasıldır?” diye suâl ettiler, “Daha önce duymadığım bir kelime işittiğimde âzâlarımın her birinin dikkat kesilip de o kelimeyi işitmekle rızıklanmalarını arzu ederdim.” dedi. “İlme hırsınız nasıldır?” diye suâl ettiler, “Mal yığmaya düşkün kimsenin hırsı gibi” buyurdu. “İlmi nasıl talep ediyorsunuz?” dediler, “Evladını kaybetmiş annenin yavrusunu araması gibi.” cevabını verdi.

Hicrî:    19Cemâziyelâhir  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder