28 Aralık 2024 Cumartesi

HANGİ AMEL NEYE SEBEP OLUR?


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَنَا زَعِيمٌ بِبَيْتٍ فِي رَبَضِ الْجَنَّةِ لِمَنْ تَرَكَ الْمِرَاءَ وَإِنْ كَانَ مُحِقًّا وَبِبَيْتٍ فِي وَسَطِ الْجَنَّةِ لِمَنْ تَرَكَ الْكَذِبَ وَإِنْ كَانَ مَازِحًا وَبِبَيْتٍ فِي أَعْلَى الْجَنَّةِ لِمَنْ حَسَّنَ خُلُقَهُ. (د)‏

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بن ، حقلى بله اولسه مناقشاي ترك أدن كمسه إيجن جنت ، يك كنارندهبر كوشكه كفلم . شقه بله اولسه يالان سويلمين إيجن جنت ، يك اورطاسنده بر كوشكه كفليم . آخلاقنى كوزلشتيرن إيجن ده جنت ، يك أك أؤست دره جسنده بر كوشكه كفليم . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Ben, haklı bile olsa münakaşayı terk eden kimse için Cennet’in kenarında bir köşke kefilim. Şaka bile olsa yalan söylemeyen için Cennet’in ortasında bir köşke kefilim. Ahlâkını güzelleştiren için de Cennet’in en üst derecesinde bir köşke kefilim.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:    27Cemâziyelâhir     1446  Fazilet Takvim

 

HANGİ AMEL NEYE SEBEP OLUR?

 

İnsanlara faydalı olmak, muhabbete; kötülük ise nefrete sebeptir.

Muhalefet etmek, düşmanlığa; itaat etmek ise dostluğa sebeptir.

Doğruluk, itimâd kazanmaya; emanete riâyet, kalp huzuruna; adaletli olmak, kalbî birliğe; zulüm ise tefrikaya sebeptir.

Güzel ahlâk, birlik ve beraberliğe; kötü ahlâk ise insanlardan uzaklaşmaya sebeptir.

Güler yüzlü olmak dostluğa; asık suratlı olmak ise yalnızlığa sebeptir.

Kibirli olmak, insanların gözünde nefret ve öfkeye; tevâzu ise kadrinin yükselmesine; cömert olmak, övülmeye; cimrilik ise kötülenmeye sebeptir.

Gevşeklik, işlerin zâyi olmasına; ciddiyet ise işlerin istenilen şekilde devam etmesine; başıboşluk, teessüf ve kedere; azim ve gayret ise sürûra; gurur ve gaflet, pişmanlığa; sağlam ve tedbirli olmak, ele geçen nimetin devamına sebeptir.

Teennî ile (tedbirli) hareket etmek, istenilen şeyin kolay elde edilmesine; yumuşak huylu olmak, hoş geçinmeye ve muhabbetin devamına; alçak gönüllü olmak, kalpleri kazanmaya; ahlâkın güzel olması, yaşayışının güzel olmasına; insanları kötülemek ise onlardan uzaklaşmaya sebeptir.

Az konuşmak, heybet husûle getirir. İhsân ve iyilik yapmak, kadir ve kıymeti yüceltir. Ahlâkın güzel olması, amellerin temiz ve düzgün olmasına sebeptir. Ne yaptığını bilmeyene hilim (yumuşak huyluluk) ile davranman, ona karşı yardımcılarını çoğaltır. Rıfk ve vakarlı olmak, cömert vasfını almaya; faydasız şeyleri terk etmek, faziletli huyların kemâline vesiledir.

Vakarlı ve olgun davranmak, muhabbet kazandırır, kaba ve hamlık ise kovulmaya ve uzaklaştırılmaya sebeptir. Arkadaşının bir nimete nâil olmasını çekememek, muhabbetin azlığına işarettir. İşlerin sonunu düşünerek hareket etmek, muvaffakiyete sebeptir.

Hicrî:    27Cemâziyelâhir  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder