12 Aralık 2024 Perşembe

GECE İBADETE KALKMAYI KOLAYLAŞTIRAN BAZI HUSUSLAR

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَلَيْكُمْ بِقِيَامِ اللَّيْلِ فَإِنَّهُ دَأْبُ الصَّالِحِينَ قَبْلَكُمْ وَإِنَّ قِيَامَ اللَّيْلِ قُرْبَةٌ إِلَى اللّٰهِ وَمَنْهَاةٌ عَنِ الْإِثْمِ وَتَكْفِيرٌ لِلسَّيِّئَاتِ وَمَطْرَدَةٌ لِلدَّاءِ عَنِ الْجَسَدِ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كجه نمازينه ( تهجده ) دوام أدينز : جونكى بو ، سزدن أؤنجكى صالح ظاتلاريك آدتيدر . و محقق كجه نمازى ، الله تعالى ، يه معنن ياقلاشمايه وسيله در ، كوناحلردان قورونمايه بر واسطه در ، بر تقم كوناحلره كفارتدر و حصطلقلرى بدندن اوزاقلاشتيرير . ’’

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Gece namazına (teheccüde) devam ediniz. Çünkü bu, sizden önceki sâlih zâtların âdetidir. Ve muhakkak gece namazı, Allâhü Teâlâ’ya mânen yaklaşmaya vesîledir, günahlardan korunmaya bir vâsıtadır, birtakım günahlara keffârettir ve hastalıkları bedenden uzaklaştırır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:    11Cemâziyelâhir     1446  Fazilet Takvim

 

GECE İBADETE KALKMAYI KOLAYLAŞTIRAN BAZI HUSUSLAR

 

Geceleri ibadet, zikir, dua ve iltica ile ihya etmek için kalkabilmeye yardımcı olan bazı husûslar şunlardır:

Helal yemek, tevbeye devam etmek, korku ve ümit arasında olmak. Şüpheli şeyleri yemekten sakınmak, günahlarda ısrar etmemek, ölümü hatırlayıp, âkıbetini ve âhiretini tefekkür ederek kalbini dünya üzüntülerinden kurtarmak.

Bir kişi, Hasan-ı Basrî (rah.) Hazretlerine gelip, “Efendim, ben afiyetteyim, geceleri kalkıp Rabb’ime ibadet etmek istiyorum, hattâ abdest suyumu dahi yatmadan hazırlıyorum, fakat bir türlü kalkamıyorum. Bunun sebebi nedir?” diye sordu. Hasan-ı Basrî Hazretleri, “Günahların, seni esir almış.” buyurdular.

Yine Hasan-ı Basrî Hazretleri şöyle buyurdu: “Bir kul, işlediği bir günah sebebiyle geceleri kalkıp ibadet etmekten, gündüzleri de oruç tutmaktan mahrum kalır.”

Denilmiştir ki: “Bir lokma haram yiyen kişi, geceleri namaza kalkmaktan, harama bakan kişi de bir sûre dahi okumaktan mahrum kalır. Bunları yapan kimse, sünnet-i seniyyeye tâbi olmaktan da mahrum bırakılır. Nasıl ki namaz, kötülüklerden ve çirkin işlerden alıkoyarsa, günah da namazdan ve diğer sâlih amellerden alıkoyar. Hayır, hayra sevk eder, şer de şerre sevk eder. Bunların azı, daha çoğuna götürür.”

Ebû Süleymân Dârânî (rah.) Hazretleri, “Bir kişiyi namazını cemaatle edâ etmekten alıkoyan ancak işlediği günahıdır.” buyurmuştur.

Az yemek içmek ve yatarken midenin boş olması da gece ibadete kalkmayı kolaylaştırır.

Avn bin Abdullah rahimehullah şöyle nakletti: İsrâîloğulları içinde bazı zâtlar vardı ki devamlı ibadetle meşgul olurlardı. İftar edecekleri zaman içlerinden birisi kalkar ve şöyle derdi: “Çok yemeyin. Şâyet çok yerseniz çok uyursunuz, çok uyursanız az ibadet edersiniz.”

Kaylûle yapmak, gündüz bir miktar uyuyup dinlenmek, dünya işlerinde bedeni çok fazla yormamak da gece kalkmayı kolaylaştırır.

Hicrî:    11Cemâziyelâhir  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder