قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعْسِرٍ يَسَّرَ اللهُ عَلَيْهِ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ. (م)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر كمسه صقنطيده اولان بر شحصه قولايلق كوستريرسه الله تعالى ده او كمسيه دنياده ده ، آخرتده ده قولايلق إحسان بيورور . ’’
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Bir kimse sıkıntıda olan bir şahsa kolaylık gösterirse Allâhü Teâlâ da o kimseye dünyada da, âhirette de kolaylık ihsân buyurur.”
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 13Cemâziyelâhir 1446 Fazilet Takvim
ABBÂD BİN ABBÂD EL-HAVVÂS EŞ-ŞÂMÎ’NİN MEKTUBU -1
Hicrî ikinci asrın âlim, âbid ve zâhidlerinden olan Abbâd eş-Şâmî şu tavsiyelerde bulunmuştur:
Aklınızı düzgün kullanın, akıl nimettir. Nice kimselere akılları vebâl olmuştur. Bunlardan kimileri vardır ki sâlih amellerde kendisinden ileride olan kimselerle münâkaşa eder. Kimileri de kalbini bidatlerle meşgul eder, din husûsunda Resûlullâh’ın Ashâb’ından ve onun yolundan giden din büyüklerinden başkasını taklide kalkışır. Yahut kendi görüşünü beğenir, kendince o görüşü Kur’ân-ı Kerîm’den aldığını iddiâ eder, bundan başka görüş kabul edenleri, Kur’ân’dan ayrılmakla ithâm eder.
Bu kimse, kendisinden önce Kur’ân-ı Kerîm ile amel eden yok muydu diye hiç düşünmez. Hâlbuki Ashâb-ı Kirâm ve onların yolundan gidenler, Kur’ân-ı Kerîm ile hakkıyla amel etmişlerdir. Kur’ân-ı Kerîm, Resûlullah Efendimizin imâmı, Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz de Ashâb-ı Kirâm’ın imâmı idi. Ashâb-ı Kirâm ise, her biri bulundukları beldelerde kendilerinden sonra gelen ümmet-i Muhammed’in imâmları oldular. Din büyüklerinin tamamı, (Ashâb-ı Kirâm’ın yolunu terk etmiş olan) bidat ehlini reddetmek husûsunda ittifak hâlindedirler.
Bidat ehli, hak ve doğru yoldan ayrılmışlardır, bâtıl yollarda başıboş bir hâlde dolaşıp dururlar. Şeytan her ne vakit onlara yeni bir bidat gösterse, hemen içinde bulundukları dalâlet yolundan, diğer dalâlet yoluna saparlar. Onların bu perişanlıklarının sebebi, selef-i sâlihînin yolunu; Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat’i takip etmemeleridir.
Nitekim Hazret-i Ömer (r.a.) buyurmuşlardır ki: “İslâm’ı yıkan nedir, bilir misin? Onu, âlimin hatâsı, münafık olan kimsenin Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetten delilleri, bâtıl tevillere yormak sûretiyle insanları aldatması ve Hak’tan ayrılmış zâlim hâkimlerin hükümleri yıkar.” -Devamı yarın-
Hicrî: 13Cemâziyelâhir 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder