قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : وَاَلْقٰى فِي الْاَرْضِ رَوَاسِيَ اَنْ تَمِيدَ بِكُمْ وَاَنْهَارًا وَسُبُلًا لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ. (سورة النحل، ١٥)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : الله تعالى ، سزى صرصب مظضرب أتمسين ديه ير يوزونه سابت و محكم داغلر ياراتدى . بر ده نهرلر و يوللر ياراتدى كى ، يولونوزى بوله بله سنز . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen: Allâhü Teâlâ, sizi sarsıp muzdarip etmesin diye yeryüzüne sabit ve muhkem dağlar yarattı. Bir de nehirler ve yollar yarattı ki, yolunuzu bulabilesiniz.”
(Nahl Sûresi, âyet 15)
Hicrî: 21Cemâziyelâhir 1446 Fazilet Takvim
HİÇ KİMSE İNSANLARIN KÖTÜLEMESİNDEN EMÎN DEĞİLDİR
Câfer-i Sâdık Hazretleri (k.s.) buyurmuştur ki: “Bir din kardeşinden, hoşuna gitmeyecek bir şeyler işittiğin zaman sakın üzülme. Zira hakikaten söylediği gibi ise bu senin için bir cezadır ve o cezayı dünyada iken çekmiş olursun. Ancak hakikat, söylediği gibi değilse o zaman işlemediğin bir iyilikten dolayı sevaba nâil olmuş olursun.”
Bu sözü rivayet eden kişi dedi ki: “Mûsâ aleyhisselâm, ‘Ey Rabb’im! Senden, insanların beni sadece hayırla yâd etmelerini istiyorum.’ diye dua edince Cenâb-ı Hak: ‘Yâ Mûsâ! Bu hiç kimse için vâki değildir ve olmayacaktır.’ buyurmuştur.”
GEMİLERE YOL GÖSTEREN FENERLER
Gemiciler için ilk zamanlarda, emniyet vasıtası, gemilerde beslenen kuşlardı. Bilinmeyen yerlerde kuşlar salınır, onlar izlenerek kıyı bulunurdu. Zamanla deniz vasıtalarına geceleri yol göstermek için kıyılarda yüksek tepelerde ateş yakılmaya başlandı. Daha sonraları liman ağızlarına konan taş sütunlar üzerinde ateş yakılmış, bu vasıta ile gemilere yol gösterilmiştir.
Deniz fenerleri; gemilerin denizde emniyetle seyretmelerine ve gemicilerin bulundukları yeri ve mesafeleri tayin etmesinde yardımcıdır.
Tarihte ilk deniz feneri, İskenderiye’de yapılmıştır. Bu fener, 14. asırda meydana gelen büyük bir zelzelede yıkılmıştır.
Osmanlı devrinde istanbul’da ilk büyük deniz feneri, Sultan Üçüncü Osman devrinde Kaptan-ı Derya Süleyman Paşa zamanında Ahırkapı’da yapılmıştır. Şöyle ki, 1755’te Mısır’a ticârî mal götürmek üzere denize açılan bir kalyon, Kumkapı önlerinde fırtına sebebiyle kayalara vurup parçalanmıştı. Hâdise, Sadrazam Said Paşa tarafından pâdişaha anlatılarak Ahırkapı’ya bir fener kulesi, altında vazifelinin kalabileceği bir yer yaptırılmış, fener için lüzumlu olabilecek malzeme, zeytinyağı ve fitil de konulmuştu.
Bugün fenerlerin bazıları elektrik, asetilen gazı, propan gazı ve güneş enerjisi ile çalışmaktadır.
Hicrî: 21Cemâziyelâhir 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder