28 Ekim 2024 Pazartesi

TRABZON’UN FETHİ -2


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْمُؤْمِنُ الْقَوِىُّ خَيْرٌ وَاَحَبُّ إِلَى اللهِ مِنَ الْمُؤْمِنِ الضَّعِيفِ. ( م)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كوجلى بر مؤمن ، ضعيف اولاندان دها خيرليدر و الله تعالى ، يه دها سومليدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Güçlü bir mümin, zayıf olandan daha hayırlıdır ve Allâhü Teâlâ’ya daha sevimlidir.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:    24  Rebîulâhir  1446  Fazilet Takvim

 

TRABZON’UN FETHİ -2

 

Bu çok güç hareket esnasında, Fâtih Sultan Mehmed Han’ın, Bulgar Dağı yamaçlarından yayan çıkmak mecburiyetinde kaldığını gören Sâre Hatun:

“Ey oğul! Bu Trabzon’a bu zahmet nedendir?” diye suâl edince, Hazret-i Fâtih, “Bu zahmetler, Trabzon için değil! Bu zahmetler, Allah içindir, din yolu içindir, Dîn-i Celîl-i Mübîn-i İslâm yolu içindir. Zira elimizde İslâm’ın kılıcı vardır. Bize gazi denmesine lâyık olabilmek için zahmet çekiyoruz. Yarın, Huzûr-i İlâhî’de, Cenâb-ı Hakk’a mahcup olmamak için bu zahmeti çekiyor, gayret ediyoruz.” diye ifade buyurmuşlar.

Trabzon hem karadan hem denizden kuşatılmış, şiddetle muhasara edilmiş ve İmparator, kayıtsız şartsız teslim olmaya mecbur bırakılmıştır. Daha sonra Hazret-i Fâtih, Trabzon hazinesinin değerli mallarından Sâre Hatun’a da vererek onu, oğlunun yanına göndermişti.

 

NOHUT YEMEĞİ (5 kişilik)

 

Nohut, kuraklığa karşı dayanıklı bir bitkidir. Bol nişastalı ve azotça zengindir. Ayrıca protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtivâ eder.

Malzemeler: 2 su bardağı nohut, 1 adet kuru soğan, 2 adet yeşil biber, 5 kaşık zeytinyağı, 1.5 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, pul biber ve kimyon.

Yapılışı: Nohut, yıkanır. Üzerini kaplayacak kadar su içinde bir buçuk çay kaşığı tuz ilave edilerek bir gece bekletilir. Ertesi sabah nohutların suyu süzülüp bir tencereye konulur. Üzerini geçecek kadar su konularak 20 dakika haşlanır. Yemek saatine yakın vakte kadar dinlendirilir. Hava sıcaksa ılıdıktan sonra buzdolabında bekletilir.

Yemek saati yaklaşınca soğan ve yeşilbiber, yemeklik olarak doğranır. Tencereye zeytinyağı konulur, soğan ve biberler, birkaç dakika karıştırarak kavurulur. Domates ve biber salçası, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon eklenir. Birkaç dakika karıştırarak biraz daha kavurulur. Sonra nohut, haşlama suyu ile birlikte konulur. Kıvamlı olursa 1-2 bardak su ilave edilebilir. 10 dk. kaynatılır. 15 dakika dinlendirildikten sonra ikram edilir.

Hicrî:      24Rebîulâhir  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder