6 Ekim 2024 Pazar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN (S.A.V.) DAVETİ


قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : ... وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ اُمَّةٌ يَدْعُونَ اِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاُولٰٓئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ. (سورة آل عمران، ١٠٤)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : وسزهدن خيره دعوت أدن ، إيليكى أمر أديب كوتولكدن نهى أدن بر طوبلولق بولنسون . إشده فلاحه أرنلر اونلاردر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  “…Ve sizden hayra davet eden, iyiliği emredip kötülükten nehyeden bir topluluk bulunsun. İşte felâha erenler onlardır.”

(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 104)

Hicrî:    03  Rebîulâhir  1446  Fazilet Takvim

 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN (S.A.V.) DAVETİ

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem tarafından Rum Kayser’i olan Hirakl’e İslâm dinine davet için mektup gönderildiğinde, Hirakl, o sırada yanında bulunan Kureyş’ten bir zâta, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) vasıflarını ve hâllerini sormuş ve “O, sizi neye davet ediyor, neyi emrediyor?” demişti. O Kureyşli zât:

“Bize namaz kılmayı, sadaka vermeyi, akrabaya iyilik etmeyi, iffetli olmayı emrediyor.” deyince, Hirakl, “Eğer bu söylediklerin doğru ise o ahlâkı yüce zât, Cenâb-ı Hak tarafından gönderilmiş hak peygamberdir. Yakın zamanda, benim şu ayaklarımın bastığı yere dahi mâlik olacaktır.” cevabını vermişti.

Bu sözleri söylediği sırada Hirakl, Şam’da bulunmakta idi. Nitekim henüz on sene geçmeden o beldeler, hep İslâm memleketi olmuştur.

 

KABIZLIĞA KARŞI BAZI TAVSİYELER

 

  • Yeterli miktarda su içilmelidir. Yetişkin bir insan, günde en az 1 litre su içmelidir. Oturulan odada veya çalışma mahallinde göz önünde bir sürahiyle su bulundurmak bunu kolaylaştıracaktır. İçilen su, normal ısıda olmalıdır.
  • Bulgur pilavı, esmer pirinç, esmer makarna, tam buğday veya çavdar ekmeği gibi lif miktarı yüksek yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Günlük 25-30 gram lifli gıda yenilmelidir. Sebze, meyve ve tahıllarda yüksek miktarda lif bulunur.
  • Ceviz, badem, fındık gibi yağlı kuruyemişler çiğ olarak yenilmelidir. Kuru meyveler, yoğurda karıştırılarak ara öğün olarak yenilebilir.
  • Haftada, ortalama 2 kez kurubaklagil yemekleri yenilmelidir.
  • Sebze çorbaları ve zeytinyağlı sebze yemekleri, öğünlerde bulundurulmalıdır.
  • Gün kurusu (kuru kayısı), mürdüm eriği, kuru incir gibi bağırsakları çalıştırıcı meyvelerden yapılan komposto ve hoşaflar içilmelidir.
  • Gün içerisinde mümkün mertebe hareket etmeyi ihmal etmemelidir.

Hicrî:    03 Rebîulâhir  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder