قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : سَلُوا اللهَ عِلْمًا نَافِعًا وَتَعَوَّذُوا بِاللهِ مِنْ عِلْمٍ لَا يَنْفَعُ. (هـ)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى ، دان فايدالى علم إستينز . فايدا ورمين علمدن ده الله تعالى ، يه صغننز . "
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’dan faydalı ilim isteyiniz. Fayda vermeyen ilimden de Allâhü Teâlâ’ya sığınınız.”
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 26 Rebîulâhir 1446 Fazilet Takvim
VEZİRİN HÜRMET ETME SEBEBİ
Selçuklu veziri Nizâmülmülk, huzuruna âlimler geldikleri zaman hürmetle ayağa kalkar, onlara yer gösterirdi. Fakat Ebû Ali Fârmedî (k.s.) Hazretleri geldiği zaman hürmetle ayağa kalkıp karşıladığı gibi onu kendi makamına oturtur, kendisi de önünde otururdu. “Neden böyle yapıyorsun?” diye sorulunca şöyle cevap verirdi:
“Diğer âlimler huzûruma gelince bana, sen şöyle iyisin, böyle iyisin diyerek bende olmayan şeylerle beni övüyorlar. Onların bu sözleri, nefsimin hoşuna gidiyor. Fakat Ebû Ali Fârmedî (k.s.), bana nefsimin ayıplarını söylüyor, böylece nefsim kırılıyor, yaptığım birçok hatadan vazgeçiyorum.”
HAYVANLARIN HAREKETLERİNE GÖRE
HAVA TAHMİNLERİ
Kuşlar eğer yüksekten uçuyorsa muhtemelen hava güzel olacaktır. Daha alçaktan uçarlarsa muhtemelen bir fırtına yaklaşmaktadır. Fırtınanın meydana getirdiği basınç düşüşü, kuşların kulaklarını rahatsız ettiğinden dolayı da buna uyum sağlamak için daha alçaktan uçarlar. Kuşların topluca bir yere konmaları, hava basıncının hızla düştüğünü gösteriyor olabilir.
Martılar umumiyetle, yaklaşan bir fırtına varsa denizde uçmayı bırakıp sahile sığınırlar. Hafif rüzgârlı sahillere yakın olarak alçaktan dolaşmaları, fırtınalı bir hava habercisi olarak görülür. Yağmur yağmadan önce kuşlar bir anda sessizleşirler.
İnekler, kötü hava geliyorsa birbirlerine yakın durmaya meyillidirler. Fırtına öncesinde ise yere yatarlar.
Kaplumbağalar, çok yağış olacaksa bir iki gün öncesinde daha yüksek yerlere gider.
Yunus balıklarının su üstünde görülmeleri, havanın 12 saat değişmeyeceğine işaret olabilir.
Dağ kuşlarının ve çeşitli hayvanların birden ortadan kaybolmaları veya bir yöne hızla kaçmaları, aksi yönden bir sağanak yağmur veya fırtınanın geleceğine işarettir.
Karınca, yuvasını kurak yere yaparsa yağmurun, nemli yere yaparsa yazınki kuraklığın belirtisidir.
Hicrî: 26Rebîulâhir 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder