23 Nisan 2024 Salı

HUZEYFE EL-MAR’AŞÎ’NİN NASİHATLERİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ اللهَ يُحِبُّ الصَّمْتَ عِنْدَ ثَلَاثٍ: عِنْدَ تِلَاوَةِ الْقُرْآنِ وَعِنْدَ الزَّحْفِ وَعِنْدَ الْجَنَازَةِ. (الجامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق الله تعالى ، أوج يرده سكوت أدلمسنى سور : قرآن كريم اوقوركن ، جهاد إيجن دشمانله قارشلاشلديغى زمان و جنازه ( نيك تجهيز ، تكفين و دفنى ) وقتنده . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Muhakkak Allâhü Teâlâ, üç yerde sükût edilmesini sever: Kur’ân-ı Kerîm okunurken, cihâd için düşmanla karşılaşıldığı zaman ve cenaze(nin techîz, tekfîn ve defni) vaktinde.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:   14  Şevval  1445  Fazilet Takvim

 

 

HUZEYFE EL-MAR’AŞÎ’NİN NASİHATLERİ

 

Huzeyfe el-Mar’aşî (rah.), Hicrî ikinci asırda yaşamış evliyadan olup İbrahim bin Edhem Hazretlerinin talebesidir. Antakya’ya yerleşmiştir. Süfyân-ı Sevrî Hazretlerinin meclisinde bulunmuş, ondan hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir. Yediğinin sâfî helâl olmasına çok dikkat ederdi. Birçok hikmetli sözü naklolunmuştur. Bazıları şöyledir:

“Dört hususa, yani; gözüne, diline, kalbine ve nefsinin arzularına sahip ol! Gözün ile harama bakma, kalbinde olandan başka bir şeyi konuşma. Kalbinde Müslümanlara karşı kin, haset gibi kötü hisler olmasın. Nefsinin hevâsına yâni gayr-i meşrû arzularına uyma.”

“Eğer sende şu üç haslet varsa, Allâhü Teâlâ’nın yarattığı her hayırda nasibin vardır. Amellerini sırf Allâhü Teâlâ’nın rızâsına kavuşmak için işle. Kendin için sevdiğini, din kardeşin için de sev. Yediklerinin helâlinden olmasına son derece dikkat et!”

“Şu iki şey, bütün hayırları kendisinde toplar: Yenilenlerin sırf helâlinden olması ve amellerin de sırf Allah rızası için olması.”

“Kalp katılığından daha büyük bir musibet yoktur.”

 

MUTFAĞIMIZ: Tavuklu Kereviz (10 Kişilik)

 

Malzemeler: 5 adet kereviz, 500 gr tavuk, 10 adet arpacık soğan, 2 kaşık salça, 3 adet patates, 1 adet limon, 1 su bardağı nohut, 2 kaşık un, 1’er çay kaşığı şeker ve tuz.

Hazırlık: Kerevizin kök ve yaprakları ayrılıp temiz bir şekilde yıkanır. Kökleri soyulup küp küp, yaprakları ise ince ince doğranır. Havuçlar halka, patatesler küp şeklinde doğranır. Nohut haşlanır.

Terbiyesi: Un, su ve bir limonun suyu iyice karıştırılır.

Yapılışı: Küçük küp şeklinde doğranmış tavuk etleri bir miktar sotelenir. Yağ ve soğan eklenip bir miktar kavrulur, salçası ve havuçları eklenir. Salçası da iyice kavrulduktan sonra kırmızı toz biber, kereviz ve patates, tuz, şeker ve üzerine çıkacak kadar sıcak su konulur. Pişmeye yakın, haşlanmış nohut ve kereviz yaprakları eklenir.

Terbiyesi karıştırılarak ilave edilir. Birkaç dakika kaynatılıp kapatılır. Afiyet olsun.

Hicrî:    14 Şevval  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder