5 Nisan 2024 Cuma

KADİR GECESİ’NİN BAZI HUSÛSİYETLERİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا كَانَ لَيْلَةُ الْقَدْرِ نَزَلَ جِبْرِيلُ عَلَيْهِ السَّلَامُ فِي كَبْكَبَةٍ مِنَ الْمَلَائِكَةِ يُصَلُّونَ عَلَى كُلِّ عَبْدٍ قَائِمٍ أَوْ قَاعِدٍ يَذْكُرُ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ. (هب)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : قدير كجسى اولديغى زمان جبرائيل عليه السلام ، ملكلردن قالابالق بر طوبلولقله برابر ( يريوزونه ) إينر ده آياقته ويا اوطورارق الله عز و جله ي ذكرأدن هر قل إيجين إستغفار أدرلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kadir Gecesi olduğu zaman Cebrâîl aleyhisselâm, meleklerden kalabalık bir toplulukla beraber (yeryüzüne) iner de ayakta veya oturarak Allah Azze ve Celle’yi zikreden her kul için istiğfâr ederler.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:   26  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

KADİR GECESİ’NİN BAZI HUSÛSİYETLERİ

 

Cenâb-ı Hak, bazı kıymetli şeyleri birçok hikmet için gizlemiştir: Kullarının bütün ibadet ve tâatlere rağbet etmesi için rızâsını, ibadet ve tâatlerde; büyük-küçük bütün günahlardan kaçınmaları için gadabını, günahlarda; Kur’ân-ı Kerîm’in tamamına tazim edilmesi için İsm-i A‘zam’ı, Kur’ân-ı Kerîm’de; bütün namazların muhafaza edilmesi, hepsine ehemmiyet verilmesi için salât-ı vüstâyı, beş vakit namaz içinde; günün tamamında dua edilmesi için icâbet saatini, cuma gününde; hiç kimsenin hor ve hakîr görülmemesi için velî kullarını, insanlar arasında; Ramazân-ı şerîfin her gecesini, ibadet ve tâatle ihyâ edip daha çok sevap kazanılması için de Kadir Gecesi’ni, Ramazân-ı şerîf ayı içerisinde gizlemiştir.

Resûl-i Ekrem Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Kadir Gecesi’nin bazı alâmetlerini şöyle bildirmiştir:

O gece, gökyüzü parlak ve bulutsuz, hava latîf olur; soğuk veya sıcak olmaz. O gecenin sabahında Güneş, ziyâsız (solgun) olarak doğar.

Kadir Gecesi, içerisinde Kur’ân-ı Kerîm indirilen mübarek bir gecedir. Bu gecede yapılan ibadet, (içinde Kadir Gecesi olmayan) bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.

Peygamber Efendimize (s.a.v.), önceki ümmetlerin ömürleri gösterildi. Ümmetinin ömürlerini kısa gördü de Hazret-i Allâh’a dua etti. Bunun üzerine Hazret-i Allah, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsân etti.

Kadir Gecesi’nde melekler iner; bu gecenin esrârını görmek üzere inen meleklerden yeryüzü dolup daraldığı için bu geceye, darlık manasına gelen “kadr” ismi verilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Kadir Gecesi olunca Allâhü Teâlâ, Cebrâîl aleyhisselâm’a emreder; Cebrâîl (a.s.), yanlarında yeşil bir sancak bulunan meleklerle yeryüzüne inip sancağı Kâbe-i Muazzama’nın üzerine dikerler. Cebrâîl (a.s.), bu gece melekleri teşvik eder; onlar da her ayakta bulunana, durana, oturana, namaz kılana ve zikredene selam verir ve onlarla musâfaha eder, yaptıkları dualara, “Âmîn” derler. Bu, fecir vaktine kadar devam eder.”

Bu gece, sabah vaktine kadar selâmettir.

Hicrî:    26 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder