11 Nisan 2024 Perşembe

HASTA ZİYARETİNDE NE YAPILIR?


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عُودُوا الْمَرْضَى وَمُرُوهُمْ فَلْيَدْعُوا لَكُمْ فَإِنَّ دَعْوَةَ الْمَرِيضِ مُسْتَجَابَةٌ وَذَنْبَهُ مَغْفُورٌ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : حصطلرى زيارت أدين و سزيك إيجن دعاء أتملرينى إستين . جونكى حصطنيك دعاسى مقبولدر و كوناحى ده عفواولنمشدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Hastaları ziyaret edin ve sizin için dua etmelerini isteyin. Çünkü hastanın duası makbuldür ve günahı da affolunmuştur.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:   02  Şevval  1445  Fazilet Takvim

 

 

HASTA ZİYARETİNDE NE YAPILIR?

 

Hasta ziyaretinde hastanın hatırını hoş edip kalbine kuvvet vermek, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem Hazretlerinin sünnetidir.

Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahü anh’in rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Bir hastanın yanına girdiğiniz vakit onu, ölüm hakkında rahatlatınız. Çünkü bu, onun gönlüne hoş gelir.”

Bu hadîs-i şerîfteki rahatlatmaktan maksat, hastanın hatırını hoş edecek sözler söylemektir. Yani, “Sende ölüm alâmeti yoktur. Hastalık, günahlara keffârettir, ecir sebebi ve fazilettir” gibi sözler söylemelidir. Müminler, bu gibi sözlerden sevinirler, memnun olurlar.

Bu hadîs-i şerîfte ayrıca pek kuvvetli ilaca işaret vardır. Çünkü hastanın hatırını hoş edip kalbini kuvvetlendirmek gibi faydalı bir ilaç olamaz. Bununla vücudun harareti yükselip hastalığın atlatılmasına yardımcı olunur ve hastada bir miktar hafiflik hâsıl olur.

Fahr-i Âlem sallallâhü aleyhi ve sellem Hazretleri hastalara, “Rahatsızlığın ne? Hâlin nasıl? Gönlün ne ister?” diye suâl ederlerdi. Eğer hasta, bir şey isterse ve istediği şeyin hastaya zararı da yoksa onu verirlerdi.

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem mübarek elini hastanın alnına koyar ve dua ederler ve hastalığına faydalı olan bazı tavsiyelerde bulunurlardı.

Bazen de: “Merak etme, inşâallâh bu hastalığın, senin hakkında (günahlardan) temizlenmene vesile olur.” veya “Hakkında keffâret ve temizlenme olur.” buyururlardı.

Hicrî:    02 Şevval  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder