4 Nisan 2024 Perşembe

SADAKA-İ FITIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ يَقُمْ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. (ق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم فضيلتنه إنانرق و مكافاتنى سادجه الله تعالى ، دان أميت أدرك قدير كجسى ، نى ( دعاء أتمك ، نافله نماز قلمق و قرآنى كريم اوقومق كبى عبادتلرله ) إحيا أدرسه ، كجمش كونحلرى باغشلانر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kim faziletine inanarak ve mükâfatını sadece Allâhü Teâlâ’dan ümit ederek Kadir Gecesi’ni (dua etmek, nâfile namaz kılmak ve Kur’ân-ı Kerîm okumak gibi ibadetlerle) ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.”

(Müttefekun Aleyh)

Hicrî:   25  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

SADAKA-İ FITIR

 

Maddî darlık endişesinden ve husûsiyle de günlük nafakasını temin edememek sıkıntısından uzak olmak, bir insan için sevinç ve sürur sebebidir. Dinimiz, bu cihetin de çaresini temin etmiş, Ramazân-ı şerîf bayramı gününde fakir Müslümanların sevindirilmesi için onlara sadaka-i fıtır verilmesini vacip kılmıştır.

Fitre, mâlî bir ibadettir. Ödenmedikçe, zimmette ömür boyu borç olarak kalır. Zekâtta olduğu gibi, fitrede de niyet lâzımdır. Niyetsiz olmaz. Sadaka-i fıtrın, bütün hükümleri, zekât gibidir. Ancak mal zâyi olursa zekât düşer, lâkin sadaka-i fıtır düşmez.

Fitrenin verileceği yerler, zekâtta olduğu gibidir. Yani zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir.

Husûsiyle talebe-i ulûma (dünya ve âhiret saadetini temin eden dînî ilimleri tahsil edenlere), zâhid, takvalı ve sâlih olan kimselere verilmesi evlâdır. İlmiyle amel edenlere verilmesi ise tamamından daha faziletlidir.

Bayramdan önce verilen bir sadaka-i fıtır, hem tutulan orucun noksanlarını tamamlayacak hem de fakir bir Müslümanın hiç olmazsa bir günlük nafakasını temin etmiş olacaktır.

 

KADİR GECESİ’NDE KILINMASI TAVSİYE EDİLEN NAMAZ

 

Bu gece dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır:

1’inci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü...,

2’nci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,

3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü...,

4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra:

• 1 defa, “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.”

• 100 “Elem neşrah leke...” sûresi,

• 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,

• 100 defa da Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, Hazret-i Âişe validemize öğrettiği, “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa‘fü annî” duası okunur ve dua edilir.

Mümkünse bir de tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:    25 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder