3 Nisan 2024 Çarşamba

ALLAH YOLUNDA HARCAMANIN SEVABI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اُبْسُطُوا بِالنَّفَقَةِ فِى شَهْرِ رَمَضَانَ فَاِنَّ النَّفَقَةَ فِيهِ كَالنَّفَقَةِ فِى سَبِيلِ اللهِ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : رمضانى شريف آينده نفقي ( جولق جوجوغونوزه و ديكر إحتياج صاحبلرينه يابلان حارجامالرى ) جوغالتنز . جونكى بو آيداكى نفقه ، الله يولنده حارجانان نفقه كيبيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Ramazân-ı Şerîf ayında nafakayı (çoluk çocuğunuza ve diğer ihtiyaç sahiplerine yapılan harcamaları) çoğaltınız. Çünkü bu aydaki nafaka, Allah yolunda harcanan nafaka gibidir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   24  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

ALLAH YOLUNDA HARCAMANIN SEVABI

 

Bakara Sûresi’nin 261. âyet-i kerîmesi, Allah yolunda mallarını harcayanların nâil olacağı sevabı beyan buyurmakta, Müslümanları Allah yolunda infâka teşvik etmektedir. Şöyle tefsir edilmiştir:

Allah yolunda, din uğrunda tam bir istekle ve kemâl-i rızâ ile mallarını sarf edenlerin; yani gerek farz ve vacip gerek nafile olsun, hayır ve hasenât için malını harcayanların hâli ve kârı öyle bir taneye benzetilmiştir ki, o tane ekilmiş, Allâh’ın hikmetiyle bir kökte çatallanarak yedi başak vermiş, öyle başaklar vermiş ki her başakta yüzer tane var. Hâsılı kazancı bire yedi yüz tutmuştur.

Müminler, bir taneyi bile küçük görmemeli, telef etmemelidir. Bunu eken bir kimse, “Elimde bir tanecik var, toprağa atarsam bu da gidecek” diye düşünürse ne kazanır? Hiçbir şey kazanamaz, değil mi? Bu sebeple bir tohumu bile zâyi etmeyip ekmeli; Allah yolunda sarf edeceği şeyleri de az çok demeyip vermeli ve bundan da çekinmemelidir.

Allâh’ın nizamı ve yaratması olmasaydı, ekilen o bir tane çürür gider; ne filiz verirdi ne başak. İşte kulların amelleri de böyledir. Böyle olduğu içindir ki insanın ektiği bir tane sebebiyle Allâh’ın hikmetiyle yüzlerce tane çıkar. Allah yolunda yapılan infaklar dahi âhirette böyle çok fazla olarak karşımıza çıkacak ve mîzâna konulacaktır. Artık, Allah yolunda koşacak insanlar, Allah için sarf edilen, ekilen tanelerin feyzini, bereketini anlamalıdır. Lâkin misale dalıp da asıl maksadı unutmayalım. Maksat buğday toplamak değil, onları yerinde, Allah yolunda sarf etmektir. Bu ekinin hâsılatı ise asıl Cennet’te biçilecektir ki, işte o zaman bire yedi yüzden aşağısı yoktur. Allah dilediğine böyle kat kat ziyadesini verir.

Hayatta, canlıların istifâdesi ve İslâm’ın yüceltilmesi için Allah yolunda, Allâh’ın kullarına ve husûsiyle mücâhidlere bezledilen infak ve sadakaların Allah indinde sonsuz semereye ve sevaba sebep olacağında şüphe yoktur. Allâh’ın rahmeti geniştir, yolunda ne kadar ziyâde infak yapılırsa yapılsın, Hazret-i Allah hepsinin mükâfatını herkese, kat kat verir. Bununla beraber Alîmdir de; infak edenin niyetini, infak miktarını, kendisine vaad edilen hâsılatı bilir.

Hicrî:    24 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder