7 Nisan 2024 Pazar

MALLARI ÂHİRETE GÖNDERMEK


قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ وَمَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ. (سورة السبأ، ٣٩)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( حبيبم ) ده كى ؛ شبهه يوق كى ربيم ، قللارندان ديله ديكينه رزقى هم كنشلتر هم دارالتر . و بر شيدن نه إنفاق أدرسنز او ، اونون قارشليغنى ( دنياده ده آخرتده ده ) ورير و او ، رزق ورنلرين أك خيرليسيدر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  “(Habibim) De ki: Şüphe yok ki Rabbim, kullarından dilediğine rızkı hem genişletir hem daraltır. Ve bir şeyden ne infak ederseniz O, onun karşılığını (dünyada da âhirette de) verir ve O, rızık verenlerin en hayırlısıdır.”

(Sebe’ Sûresi, âyet 39)

Hicrî:   28  Ramazân  1445  Fazilet Takvim

 

 

MALLARI ÂHİRETE GÖNDERMEK

 

Molla Nureddin Hamza bin Atâullâh, halk arasında “Üçbaş” diye bilinen meşhur âlimlerden bir zâttır. Manisa, İznik, İstanbul Ebû Eyyûb el-Ensârî ve Edirne Üç Şerefeli medreselerinde müderrislik yapmıştır. 1534 senesinde vefat etti. Kabri, Fatih, Karagümrük’te yaptırmış olduğu külliyenin yanındadır.

Molla merhum, elinin sıkılığı ve mal toplamaktaki hırsı ile bilinirdi. Bir dirhem harcasa pek üzülür, bir dinar ardından ayrılık ateşi çekerdi. Kendisi de eski elbiseler giyerdi. Böyle yaparak hadsiz hesapsız dirhem ve dinar biriktirip nice mal topladı. Daha sonra bu para ve mallarla âhiret saadetinin en faydalı vesilelerinden olan sadaka-i câriye olarak evinin yakınında bir mescit ve yanına bir de medrese inşâ ettirdi. Medresedeki fakir hoca ve talebelerin geçimleri için birçok gayrimenkuller ve okumaları için de birçok kitaplar vakfetti.

Sultan Süleyman Han’ın veziriazamı İbrahim Paşa, bir gün Molla ile sohbet ederken dedi ki: “Sizin, altın ve gümüşe bu kadar meyliniz ve sevginiz varken sizden umulmayacak bir surette bu kadar büyük meblağları nasıl çıkarıp da hayrât ve hasenâta sarf ettiniz?”

Üçbaş Molla ona şöyle cevap verdi: “Doğrudur. Benim, altın ve gümüşe aşırı düşkünlüğüm vardır. Hattâ bu sevgimden dolayı onları dünyada bırakmayıp âhirette de benimle beraber olsunlar diye hayır ve hasenâta harcayarak âhirete göndermek istedim.”

 

GÜNEŞ TUTULMASI

 

8 Nisan Pazartesi “Tam Güneş Tutulması” olacaktır. Tutulmanın görüleceği yerler: Avrupa Kıtası’nın batısı, Kuzey Amerika Kıtası, Güney Amerika Kıtası’nın kuzey kesimleri, Atlantik ve Pasifik Okyanusu.

Tutulmanın başlangıcı: 8 Nisan Pazartesi, 18:42 (Türkiye Saati)

Tutulmanın ortası : 8 Nisan Pazartesi, 21:17 ”

Tutulmanın sonu : 8 Nisan Pazartesi, 23:52 ”

Hicrî:    28 Ramazân 1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder