26 Nisan 2023 Çarşamba

GÜZEL AHLÂK


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَيُدْرِكُ بِحُسْنِ خُلُقِهِ دَرَجَةَ الصَّائِمِ الْقَائِمِ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق مؤمن ، كوزل آخلاقى سببيله ( كوندوزلرى ) اوروج طوطان و ( كجه لرى ) عبادت أدن كمسه نيك دره جسنه اولاشر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Muhakkak mümin, güzel ahlâkı sebebiyle (gündüzleri) oruç tutan ve (geceleri) ibadet eden kimsenin derecesine ulaşır.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:  06  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

GÜZEL AHLÂK

 

Güzel ahlâk sahibi kimse, hayırlı kimseler ile arkadaş olup kötü kimselerden de uzak durarak, sahip olduğu güzel ahlâkını muhafaza etmelidir.

Oyun ve eğlenceye, mizaha ve insanlarla çekişmeye dalmaktan sakınmalı, ilim öğrenerek ve sâlih ameller işleyerek nefsini terbiye etmelidir.

Güzel ahlâkın büyüklüğünü, devam etmesini, onun saf ve berraklığını düşünmeli, dünyanın hakir (alçak) olduğunu, bir gün yok olup gideceğini aklından çıkarmamalıdır.

Güzel ahlâkın muhafazası, bu husustaki âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfleri dikkatle dinleyip amel etmekle de olur.

Allâhü Teâlâ, Kalem Sûresi’nin 4. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur: “Ve muhakkak ki sen (ey Habîbim!), pek büyük bir ahlâk üzerindesin.”

Resûlullah Efendimiz sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır:

Muhakkak kul, güzel ahlâkı sayesinde, onun ibadeti zayıf olduğu hâlde âhiretin derecelerine ve şerefli menzillerine elbette ulaşır. Ve o, kötü ahlâkı sebebiyle de Cehennem’in en aşağı derekesine (çukuruna) yuvarlanır.”

Ben, ahlâkın güzelliklerini tamamlamak için gönderildim.”

Güzel ahlâk (sahibi), dünya ve âhiretin bütün hayırlarını kazanıp kurtuldu.”

O hâlde bize gereken ilk şey, kalbimizdeki kötü ahlâkı çıkarıp temizlemek, sonra hemen faziletlerle orayı doldurup süslemektir. Zira tasavvuf, bu iki şeyden ibarettir. Tasavvuf; bütün kötü ahlâktan temizlenmek ve güzel ahlâkın tamamı ile ahlâklanmaktır.

 

MISRA:

 

İnsân-ı kâmil olmağa sa‘y eyle, âdem ol. 

(Bâkî)

Hicrî:     0   6Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder