29 Nisan 2023 Cumartesi

KONUŞMA ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK BAZI SÜNNETLER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : لَيْسَ شَيْءٌ مِنَ الْجَسَدِ إِلَّا وَهُوَ يَشْكُو ذَرَبَ اللِّسَانِ. (ع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  إنسانيك بده ننده كى هر بر عضوى ، محقق ديلينيك كوتوليكوندن ألبتده شكايتجى اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İnsanın bedenindeki her bir uzvu, muhakkak dilinin kötülüğünden elbette şikâyetçi olur.”

(Müsned-i Ebî Ya’lâ)

Hicrî:  08  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

KONUŞMA ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK BAZI SÜNNETLER

 

              Her zaman âhireti düşünerek konuşmak. Kişi her ne kadar dâima hayırlı sözler konuşsa da çok defa sükûtu, konuşmasından daha hayırlıdır.

              Âhirete ve dünyasına faydası olmayan şeyleri konuşmamak. Zira âhirete ve dünyaya faydası olmayan söz, mâlâyanîdir (faydasızdır). Kâmil mümin, mâlâyanîyi terk eder.

              Konuşurken ilk sözün (Bismillâh, inşâallâh gibi) Allâhü Teâlâ’nın zikri olması. Buradan şu da anlaşılmalıdır ki; müminin konuşacağı her söz, evvelinde Allâhü Teâlâ’nın isimlerinden birini zikretmeye lâyık olmalıdır. Ayrıca konuşmasını bitirdikten sonra da (elhamdülillâh, estağfirullâh gibi lafızlarla) yine Allâhü Teâlâ’yı zikretmelidir.

              Anlatılan bir meseleyi -mühim ise- herkesin istifade etmesi için üç defa tekrar etmek. Zira herkesin anlama kabiliyeti bir değildir.

              Konuşurken, lafzı az fakat manası çok olan ve yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek kelimelerle konuşmaya gayret etmek. Maksadını ifadede eksik veya fazla söz söylememek.

              Kaba ve sert sözler kullanmamak. Konuşurken hiç kimseyi incitmemek.

              Konuşmalarında, Allâhü Teâlâ’nın vermiş olduğu bütün nimetlere karşı şükrü âdet edinip, hiçbir nimeti kötülememek. Nimetin, Allâhü Teâlâ tarafından olduğunu bilip ona göre tazim göstermek.

              Konuşurken veya bir şeye işaret ederken, sadece parmağıyla değil, elinin tamamıyla işaret etmek.

              Hoşuna giden bir şey gördüğü zaman, dünyanın geçici olduğunu bilip zihnini o şey ile meşgul etmemek ve ona gönül bağlamamak.

              Bir şeye sevindiği zaman, sevincini izhâr etmek.

              Güler yüzlü olmak. Lâkin bir şeye güleceği zaman, kahkaha ile değil, tebessümle gülmek.

Hicrî:     0   8Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder