19 Nisan 2023 Çarşamba

ALLÂHÜ TEÂLÂ, TEVBE EDENİ BAĞIŞLAR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : اَلْكَذِبُ يُسَوِّدُ الْوَجْهَ وَالنَّمِيمَةُ عَذَابُ الْقَبْرِ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  يالان ، يوزى قرارتر . نميمه ( لاف طاشمق ) إيسه قبر عذاب ( نه سبب ) در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Yalan, yüzü karartır; nemîme (laf taşımak) ise kabir azâbı(na sebep)tir.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  28  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

ALLÂHÜ TEÂLÂ, TEVBE EDENİ BAĞIŞLAR

 

Allâhü Teâlâ buyuruyor ki: “...Hepiniz, Allâh’a tevbe ediniz, ey müminler! Ta ki kurtuluşa eresiniz.” (Nûr Sûresi, âyet 31)

Hz. Ali (k.v.) buyuruyor ki: Resûlullâh’ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu Hz. Ebûbekir’den (r.a.) işittim: “Kul bir günah işler de peşinden kalkıp abdest alır ve namaz kılar, günahından dolayı Allâh’a istiğfar ederse, elbette onu bağışlamak Allâh’a hak olmuş olur.” Zira Allâhü Teâlâ buyuruyor ki: “Ve her kim bir kötülük yapar veya nefsine zulmeder de sonra Allâhü Teâlâ’dan mağfiret dilerse Allâhü Teâlâ’yı çok bağışlayan, pek esirgeyen bulur.” (Nisâ Sûresi, âyet 110) (Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 2, m. 66)

 

ŞEVVÂL AYI

 

Şevvâl ayı, hac aylarının ilkidir. Bayram günlerinde salevât-ı şerîfe çok okunmalıdır.

Bu ay içinde 6 gün nafile oruç tutulur. Bu oruç, şevvâl ayının 12’sinden itibaren 17. gün (dâhil) tutulduğunda “eyyâm-ı biyz” da (13, 14 ve 15. günler) oruçlu geçirilmiş olacağından çok büyük sevabı vardır.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), şevvâl ayından 6 gün oruç tutanların, senenin tamamını oruçlu geçirmiş gibi olacağı müjdesini vermiştir. (Duâ ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)

 

ŞEVVÂL AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı şevvâl ayı ictimâı, 20 Nisan günü Türkiye saati ile 7.13’tedir. Ru’yet ise 20 Nisan, Türkiye saati ile 22.19’dadır. Hilâl ilk olarak Afrika Kıtası’nın batısından, Kuzey Amerika ve Güney Amerika Kıtası’nın kuzeyinden itibaren görülmeye başlayacaktır.

21 Nisan günü de şevvâl ayının 1. günüdür.

 

GÜNEŞ TUTULMASI

 

20 Nisan günü “Tam Güneş Tutulması” olacaktır. Tutulmanın görüleceği yerler: Güney ve Doğu Asya, Avustralya, Pasifik ve Hint Okyanusu, Antarktika. Tutulmanın büyüklüğü : 1.013

Tutulmanın başlangıcı : 20 Nisan  04:34 (Türkiye Saati)

Tutulmanın ortası         : 20 Nisan  07:17               

Tutulmanın sonu           : 20 Nisan 09:59               

Hicrî:     28 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder