12 Nisan 2023 Çarşamba

İLİM, ALLAH KORKUSU OLURSA FAYDA VERİR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :... فَوَاللهِ إِنِّي لَأَعْلَمُهُمْ بِاللهِ وَأَشَدُّهُمْ لَهُ خَشْيَةً. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى يه يمن اولسونكى محقق بن ، اونلاريك ( إنسانلريك ) ، الله تعالى ي أك إيى بله نى و اوندان أك جوق قورقانيم . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allâhü Teâlâ’ya yemin olsun ki muhakkak ben, onların (insanların), Allâhü Teâlâ’yı en iyi bileni ve ondan en çok korkanıyım.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:  21  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

İLİM, ALLAH KORKUSU OLURSA FAYDA VERİR

 

En hayırlı ilim, Allah korkusu ile beraber olan ilimdir. Zira ilim, Kur’ân-ı Kerîm ve hadîs-i şerîflerde mutlaka, Allah korkusu ile beraber zikredilmiştir. Nitekim Fâtır Sûresi’nin, “Kullar arasından ancak âlimler, Allah’tan hakkıyla korkar.” meâlindeki, 28. âyet-i celîlesi ile ilmin, mutlaka, Allah korkusu ile beraber olmasına işaret buyurulmuştur. Yani faydalı ilim, sahibinde Allah korkusu uyandırandır.

Evliyâullahtan İbn-i Abbâd (rah.) demiştir ki: “Bütün âlimlerin ittifak ettikleri üzere faydalı ilim, kişide, Allah korkusu ve tevâzu uyandırır. Faydalı ilim, tefekküre, imanın icap ettiği güzel ahlâkla ahlâklanmaya, dünya ziynetlerinden uzaklaşmaya ve âhireti dünyaya tercih etmeye sevk eder. Dâimâ Allâhü Teâlâ’nın huzurunda olduğunu düşünüp ona göre edepli olmaya ve bunlar gibi yüce vasıflarla vasıflanmaya vesile olur.

Letâifü’l-Minen” isimli kitapta da denilmiştir ki: “Kendisi ile Allâhü Teâlâ’nın rızası talep olunan ilmin faydalı olduğunun delili, Allah korkusudur. Allah korkusunun delili de onun emirlerini tutmaktır.”

Bir kimsenin sahip olduğu ilim, onun dünyaya ve dünya ehline rağbetini artırıyor, onu kibre düşürüyor ve ona âhiret hayatını unutturuyor ise o kimse, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) vârisi olmaktan son derece uzaktır. Zira bir kimseye vâris olabilmek için ancak onun yolunda olmak icap eder. Bu gibi ilmi, dünyaya âlet eden âlimler ise insanları aydınlatan fakat kendisi eriyip biten muma benzerler.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), “Hikmetin başı, Allah korkusudur.” buyurmuşlardır.

Tâbiîn’den Rebi‘ bin Enes (rah.), “Allah’tan korkmayan kimse, âlim değildir.” buyurmuştur.

Bu sebeple İbn-i Mes‘ûd (r.a.) da “Kişiye, ilim olarak Allah korkusu yeter, cahillik de kabahat olarak yeter.” buyurmuşlardır.

Yine İbn-i Abbâd (rah.), “İlim, haşyetle (Allah korkusuyla) beraber ise senin lehinedir, eğer değilse aleyhinedir.” demiştir.

Hicrî:     21 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder