9 Nisan 2023 Pazar

KABİR AZÂBINA SEBEP OLAN AMELLER


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَمَنْ اَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَاِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ اَعْمٰى. (سورة طه، ١٢٤)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  و هر كيم بنم ذكرمدن يوز جويريرسه آرتق شبهه يوقكى ، اونون إيجن معيشت دارليغى واردر و اونى قيامت كونونده كور اولرق حشرأده ريز . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen Ve her kim benim zikrimden yüz çevirirse artık şüphe yok ki, onun için maîşet darlığı vardır ve onu kıyamet gününde kör olarak haşrederiz.”

(Tâhâ Sûresi, âyet 124)

Hicrî:  18  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

KABİR AZÂBINA SEBEP OLAN AMELLER

 

Amr bin Dînâr rahimehullah’tan şöyle rivâyet olundu:

Bir adamın, bir kız kardeşi vardı. Bu kızcağız bir gün hastalandı ve bir müddet sonra bu hastalığı sebebiyle vefat etti. Cenaze işleri görüldü, kabre defnedildi.

Definden sonra abisi, evine döndüğü zaman, para kesesini, kız kardeşinin kabrine düşürdüğünü fark etti. Arkadaşlarından birisi ile mezarlığa geri döndü. Kabri kazdı ve para kesesini buldu. Arkadaşına, “Sen biraz ötede bekle, kardeşimin ne hâlde olduğuna bakacağım.” dedi. Lahdin bir kısmını açıp baktı ve kardeşinin lahdinin ateşle dolu olduğunu gördü. Hemen kabri kapattı ve annesinin yanına gitti. Vaziyeti anlattı ve “Kardeşim, kabrinde bu hâle düşecek ne amel işledi?” diye sordu.

Annesi, “Kardeşin, namazını (vaktinde kılmayıp) geciktirirdi, abdestine ihtimam göstermezdi ve akşam olup da herkes yataklarına çekildiği zaman komşularımızın kapılarını dinlerdi. Sabah olduğunda da işittiklerini insanlara anlatırdı. Yani nemîme (koğuculuk) yapardı. Yaptığım ikazlara da hiç kulak asmazdı. Kabir azâbı çekmesinin sebebi işte budur.” dedi.

Her kim kabir azâbından kurtulmayı ve kabirde Münker ve Nekir’in suâllerine kolayca cevap verebilmeyi isterse bütün günahlardan ve bilhâssa nemîmeden uzak dursun.

 

YEMEKLERDE BAZI PÜF NOKTALAR

 

              Çorbada ve yemeklerde, yağ kaynatılmaz. Kaynatılmış yağ, sağlığa zararlıdır.

              Salçasız, beyaz çorbalarda, un fazla kavrulmaz. Renk vermek için biraz havuç rendelenebilir.

              Salçalı çorbalarda, un ve salça güzel kavrulursa çorbanın rengi ve tadı güzel olur.

              Terbiye esnasında unun topaklaşmaması için, bir miktar yoğurt ve yumurta, suyla çırpılıp sonra un ilave edilir.

              Kemik suyu için kemikleri akşamdan soğuk suda bırakıp kanı akıtılırsa çorba hem kokmaz, hem berrak olur.

              Kefler (kaynayan yemeğin üzerinde biriken köpükler) alınmalıdır.

Hicrî:     18 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder