11 Nisan 2023 Salı

BÂYEZÎD-İ BESTÂMÎ HAZRETLERİ VE VALİDESİNE HİZMETİ


 

اِنَّ رَجُلًا قَالَ يَا رَسُولَ اللهِ مَا حَقُّ الْوَالِدَيْنِ عَلَى وَلَدِهِمَا : قَالَ هُمَا جَنَّتُكَ وَنَارُكَ. (ه)

بر ظات ، ’’ يارسول الله ! آننه و بابانين أولاتلرى أؤزرنده كى حقلرى نهدر ؟ ‘‘ ديه سؤآل أتدى . بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) :  ( أكر مشروع اولان حصوصلرده اونلره إطاعت أدرسن ) اونلر ، سنيك جنته ( كيرمه سبب ) ين و ( مشروع اولان حصوصلرده اونلره عصيان أدرسن ) جهنمه ( كيرمه سبب ) ندر . بيوردولر . "

Bir zât, “Yâ Resûlallah! Anne ve babanın evlatları üzerindeki hakları nedir?” diye suâl etti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.):  (Eğer meşrû olan husûslarda onlara itaat edersen) onlar, senin Cennet(e girme sebeb)in ve (meşrû olan husûslarda onlara isyan edersen) Cehennem(e girme sebeb)indir.” buyurdular.

 (Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  20  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

BÂYEZÎD-İ BESTÂMÎ HAZRETLERİ VE VALİDESİNE HİZMETİ

 

Silsile-i Sâdât’ın beşinci halkası olan Ebû Yezîd Tayfûr el-Bestâmî (k.s.) Hazretlerinin ismi, Tayfûr; künyesi, Ebû Yezîd; lakabı, Sultânü’l-Ârifîn; babasının ismi, İsa’dır. 188 (M. 803) senesinde -İran’ın kuzeyinde, Hazar Denizi yakınında- Bistâm şehrinde dünyaya geldi. Âdem ve Ali isminde iki kardeşi olup üçü de âbid ve zâhid idiler.

Şakîk-i Belhî Hazretleri, hacca giderken Bistâm’a uğramıştı. Bir mescitte vaaz ettiği esnada, o vakitler çocuk yaşta olan Bâyezîd-i Bestâmî’nin, arkadaşları ile oynarken arada mescidin kapısına gelerek sohbeti dinlediğini görmüş. Orada bulunanlara, “Bu çocuk, evliyâullahtan olacaktır.” diye müjdelemiştir. Bu müjdeyi işiten validesi, çok memnun olarak oğlunun talim ve terbiyesine ziyâde ihtimam göstermiştir.

Validesi, Bâyezîd-i Bestâmî (k.s.) Hazretlerini, Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenmesi için bir hocaya emanet etti. Bâyezîd-i Bestâmî Hazretleri, hocasından duyduklarını bir defada ezberleyecek kadar zeki ve gayretli idi. Ezberlediği âyet-i kerîmelerin tefsirini de hocasına sorardı.

Bir gün Lokman Sûresi’nin, “…Bana ve ana babana şükret…” meâlindeki, 14. âyet-i kerîmesini okurken, hocasından izah etmesini istedi. Manasını anlayınca, izin alarak derhal eve döndü. Validesi, “Niçin erken geldin?” deyince, “Bugün, bir âyet-i kerîme öğrendim. Allâhü Teâlâ hem kendisine hem de sana hizmet etmemi emrediyor. Ya benim için Allâhü Teâlâ’ya yalvar, sana hizmet edeyim yahut bırak, dâima Allâhü Teâlâ’ya ibadet ile meşgul olayım.” dedi. Annesi, “Peki, seni, Allâhü Teâlâ’ya hizmet için serbest bıraktım. Her vakit Allâhü Teâlâ ile ol.” dedi. O da kendisini ilim ve ibadete verdi. Bununla beraber, “Cennet, annelerin ayakları altındadır.” hadîs-i şerîfinin sırrına mazhar olmak için validesi hayatta oldukça onun hizmetinden de geri durmadı.

Hakkıyla yerine getirmeye gayret ettiği bu hizmetinden dolayı validesinin hayır duası sebebiyle kendisine manevî âlemde birçok kapı açılmıştır.

Hicrî:     20 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder