8 Nisan 2023 Cumartesi

ÎTİKÂF VE ŞARTLARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنِ اعْتَكَفَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم فضيلتلرينه إنانارق و مكافاتنى سادجه الله تعالى دان أؤميد أدرك اعتكاف يابارسه او كمسنيك كجمش كوناحلرى باغشلانر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim faziletine inanarak ve mükâfatını sadece Allâhü Teâlâ’dan ümit ederek îtikâf yaparsa o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  17  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

ÎTİKÂF VE ŞARTLARI

 

Îtikâf, erkekler için, cemaatle beş vakit namaz kılınan bir mescitte; kadınlar için, kendi evlerinde namazgâh edindikleri (mescit olarak kullandıkları) bir yerde îtikâf niyetiyle bir müddet kalmaktan ibarettir. Îtikâf; vacip, sünnet-i müekkede ve müstehâb olmak üzere üç kısımdır:

Nezredilen (adanan) îtikâf, vaciptir.

Ramazân-ı şerîfin son on gününde yapılan îtikâf, kifâye olarak müekked sünnettir. Yani, bir beldede bir kişi bu îtikâfı yaparsa diğerlerinden de mesuliyet kalkar.

Ramazân-ı şerîf ayı dışında ibadet ve tâat maksadıyla bir mescitte bir müddet yapılan îtikâf da müstehâbdır.

Îtikâfın şartları:

Îtikâfa girecek kimse; îtikâfa niyet etmiş olmalı, Müslüman ve akıllı olmalı, cünüp, hayız ve nifas hâlinde olmamalıdır.

Îtikâf, cemaatle namaz kılınan bir mescitte veya mescit hükmünde bulunan bir yerde yapılmalıdır. Kadınlar için kendi evlerinde mescit olarak kullandıkları yerler, mescit hükmündedir.

Vacip îtikâfı yapan kişi, oruçlu olmalıdır.

Mûtekîfin (îtikâfa girenin), özrü olmadan mescitten çıkması veya eşi ile cinsî münâsebette bulunması îtikâfını bozar.

Mûtekîfin dînî, beşerî veya zarûrî bir ihtiyaçtan dolayı mescitten dışarı çıkması îtikâfı bozmaz. Bulunduğu mescitte cuma namazı kılınmıyorsa cuma namazını kılmak için en yakın bir mescide gitmesi gibi.

 

MÜNÂCÂT

 

İlâhî her nefes, ilhâmın üzre olsun a‘mâlim

Rızân üzre geçe dâim cihân içre meh ü sâlim

Habîbin gittiği yoldan çıkarma bir kadem taşra

Ânın şer‘-i şerîfi üzre olsun cümle ef‘âlim.

                                 Sultan Birinci Ahmed Han

(Yâ Rabbi! İşlerim devamlı senin ilhâmın üzerine olsun. Bu cihanda aylarım ve yıllarım dâimâ senin rızan üzerine geçsin. Habîbin Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in gittiği yoldan beni bir adım kadar bile olsa dışarıya çıkarma. Bütün işlerim, onun dininin yüce hükümlerine uygun olsun.)

Hicrî:     17 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder