قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : زَيِّنُوا الْعِيدَيْنِ بِالتَّهْلِيلِ وَالتَّكْبِيرِ وَالتَّحْمِيدِ وَالتَّقْدِيسِ. (فيض)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بايراملارينزى ، جوقجه تهليل ( لااله الا الله ) ، تكبر ( الله اكبر ) ، تحميد ( ألحمد ل الله ) و تقديس ( سبحان الله ) إيله سوسلينز . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Bayramlarınızı, çokça tehlîl (Lâ ilâhe illallâh), tekbîr (Allâhü Ekber), tahmîd (Elhamdülillâh) ve takdîs (Sübhânallâh) ile süsleyiniz.”
(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 01 Şevval 1444 Fazilet Takvim
RAMAZAN BAYRAMI SEVİNÇ GÜNÜDÜR
Hicretin ikinci senesi Şâbân-ı şerîf ayında, Ramazân-ı şerîf orucu farz kılınmış, Ramazân-ı şerîf ayı girince oruç tutulmuş ve ardından Şevvâl ayının 1. günü de bayram olarak idrâk edilmiştir.
Ramazan bayramına, Arapça’da “îdü’l-fıtr” denilir. “Îd” bayram demektir. Sonuna “fıtr” kelimesinin ilave olunması ise o gün iftar edilmesi yani bir aydır tutulan orucun o gün son bulması sebebiyledir.
Bayram günü oruç tutulmaz. Müslümanlar, güzel güzel giyinirler, birbirlerine karşı sürûr (sevinç) ve mutluluklarını gösterirler, birbirlerini ziyaret ederek tebrik ederler.
Zira İslâm binası, kelime-i şehâdet, namaz, oruç, hac ve zekâttan müteşekkildir. Kelime-i şehâdet, diğer dört ibadetin kendisine dayandığı yüksek bir çatı gibidir. Binâenaleyh bu ibadetlerin, hakkıyla yerine getirilmesi, iman ve tevhîd binasının sağlamlaştırılması demektir.
Orucunu tutan; dinin esası, çatısı olan kelime-i tevhîdi, kuvvetli bir destek ile sağlamlaştıran bir Müslüman’ın elbette bu günde sevinmesi hakkıdır.
İşte Ramazân-ı şerîfte, Allâhü Teâlâ’nın emrine itaatle orucunu tutmuş olan Müslümanlar, nâil oldukları bu hayırlı muvaffakiyet sebebiyle kalplerinde bir sürûr hissederler. O manevî sürûru göstermek için de bayram günü güzel elbiseler giyinir, diğer mümin kardeşlerini, “Cenâb-ı Hak, daha nice hayırlı bayramlarla müşerref olmayı nasip eylesin.” gibi dualarla tebrik ederler, birçok seneler yine böyle oruç tutabilmeye muvaffak kılınmalarını temennî ederler.
BİLMECELER:
• Hasret çekenleri kavuşturur, dargın olanları barıştırır. (Bayram)
• Yapan satar, alan kullanmaz, kullanan görmez. (Mezar taşı)
• Canlıdan cansız doğar, cansızdan canlı çıkar. (Yumurta)”
Hicrî: 01 Şevval 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder