21 Nisan 2023 Cuma

RAMAZAN BAYRAMI SEVİNÇ GÜNÜDÜR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : زَيِّنُوا الْعِيدَيْنِ بِالتَّهْلِيلِ وَالتَّكْبِيرِ وَالتَّحْمِيدِ وَالتَّقْدِيسِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بايراملارينزى ، جوقجه تهليل ( لااله الا الله ) ، تكبر ( الله اكبر ) ، تحميد ( ألحمد ل الله ) و تقديس ( سبحان الله ) إيله سوسلينز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bayramlarınızı, çokça tehlîl (Lâ ilâhe illallâh), tekbîr (Allâhü Ekber), tahmîd (Elhamdülillâh) ve takdîs (Sübhânallâh) ile süsleyiniz.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  01  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

RAMAZAN BAYRAMI SEVİNÇ GÜNÜDÜR

 

Hicretin ikinci senesi Şâbân-ı şerîf ayında, Ramazân-ı şerîf orucu farz kılınmış, Ramazân-ı şerîf ayı girince oruç tutulmuş ve ardından Şevvâl ayının 1. günü de bayram olarak idrâk edilmiştir.

Ramazan bayramına, Arapça’da “îdü’l-fıtr” denilir. “Îd” bayram demektir. Sonuna “fıtr” kelimesinin ilave olunması ise o gün iftar edilmesi yani bir aydır tutulan orucun o gün son bulması sebebiyledir.

Bayram günü oruç tutulmaz. Müslümanlar, güzel güzel giyinirler, birbirlerine karşı sürûr (sevinç) ve mutluluklarını gösterirler, birbirlerini ziyaret ederek tebrik ederler.

Zira İslâm binası, kelime-i şehâdet, namaz, oruç, hac ve zekâttan müteşekkildir. Kelime-i şehâdet, diğer dört ibadetin kendisine dayandığı yüksek bir çatı gibidir. Binâenaleyh bu ibadetlerin, hakkıyla yerine getirilmesi, iman ve tevhîd binasının sağlamlaştırılması demektir.

Orucunu tutan; dinin esası, çatısı olan kelime-i tevhîdi, kuvvetli bir destek ile sağlamlaştıran bir Müslüman’ın elbette bu günde sevinmesi hakkıdır.

İşte Ramazân-ı şerîfte, Allâhü Teâlâ’nın emrine itaatle orucunu tutmuş olan Müslümanlar, nâil oldukları bu hayırlı muvaffakiyet sebebiyle kalplerinde bir sürûr hissederler. O manevî sürûru göstermek için de bayram günü güzel elbiseler giyinir, diğer mümin kardeşlerini, “Cenâb-ı Hak, daha nice hayırlı bayramlarla müşerref olmayı nasip eylesin.” gibi dualarla tebrik ederler, birçok seneler yine böyle oruç tutabilmeye muvaffak kılınmalarını temennî ederler.

 

BİLMECELER:

 

              Hasret çekenleri kavuşturur, dargın olanları barıştırır. (Bayram)

              Yapan satar, alan kullanmaz, kullanan görmez. (Mezar taşı)

              Canlıdan cansız doğar, cansızdan canlı çıkar. (Yumurta)

Hicrî:     01 Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder