18 Nisan 2023 Salı

SILA-İ RAHMİN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : : تَعَلَّمُوا مِنْ أَنْسَابِكُمْ مَا تَصِلُونَ بِهِ أَرْحَامَكُمْ، فَإِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ مَحَبَّةٌ فِي الْأَهْلِ، مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ، مَنْسَأَةٌ فِي الْأَثَرِ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  صلهء رحمده بولونابلمك إيجن يقين آقرابالرينزى أؤكرهننز. جونكى صلهء رحم ، آقرابالر آراسنده محبته ، ماليك زياده لشمسنه ، أؤمرون ( بركتنك ) آرتماسنه سبب اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Sıla-i rahimde bulunabilmek için yakın akrabalarınızı öğreniniz. Çünkü sıla-i rahim, akrabalar arasında muhabbete, malın ziyadeleşmesine, ömrün (bereketinin) artmasına sebep olur.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  27  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

SILA-İ RAHMİN FAZİLETİ

 

Rahm kelimesi, lügatte; yakınlık, doğum yoluyla olan soy bağı demektir. Sıla-i rahim de akrabaları arayıp sormak, ziyaret etmektir. Gurbetteki kimsenin, memleketini ziyarete gitmesi gibi. Akraba ile görüşmek, onların muhtaç olanlarına yardım etmek, hasta olanlarını gidip ziyarette bulunmak, kayıp olanlarını araştırmak, kendine zararı dokunmuş olanlarını affeylemek, akrabalık haklarını gözetmek kabîlindendir.

Sıla-i rahmi kesmek; akrabaları arayıp sormamak, onlarla alâkayı kesmek haramdır, büyük günahlardandır. Sıla-i rahimde bulunmak, vaciptir. Nisâ Sûresi’nin 36. âyet-i celîlesinde buyurulmuştur ki -meâlen-: “Hem Allâhü Teâlâ’ya ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Sonra ana babaya iyilik edin ve akrabanıza da (iyilik edin)…”

Sıla-i rahmin faziletine dâir birçok hadîs-i şerîf vardır. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

Ey insanlar! Selâmı aranızda yayınız (birbirinize âşikâr olarak selâm verin). Fakirleri doyurunuz, akraba ve taallukâtınıza iyilik ve ihsanda bulununuz. İnsanların uykuda oldukları gece vakitlerinde namaz kılınız. İşte bunları işlerseniz, selâmetle Cennet’e girersiniz.”

Her kim rızkının geniş ve ömrünün uzun olmasını isterse, sıla-i rahim yapsın.”

Rahm, Allâh’ın Arş’ında asılmıştır. Der ki: Kim benim hakkıma riâyet ederse Allâhü Teâlâ da onu gözetsin, kim de beni keser atarsa Hak Teâlâ da onunla alâkasını (ona rahmetini) kessin.” Yani akrabasına iyilik ve ihsan eden kimseye, Hak Celle ve Alâ Hazretleri ihsan buyurur. Etmeyen kimseye, Cenâb-ı Hak da ihsan etmez.

Muhakkak rahmet-i ilâhî, içinde sıla-i rahmi kesen bir kimse bulunan topluluk üzerine inmez.”

Sıla-i rahmi kesen kimse, Cennet’e giremez.”

“Üç şeyin Arş-ı A‘lâ ile bağı vardır: Nimet, emanet ve rahm (akrabalık bağı). Nimet der ki: ‘Bana nankörlük ettiler de şükretmediler.’ Emanet der ki: ‘Bana hıyânet ettiler de yerine teslim edilmedim.’ Rahm der ki: ‘Beni kesip attılar da sıla yapmadılar.” Yani nimet, nimete nankörlük edenden, emanet, emanete hıyânet edenden ve sıla-i rahm, sıla-i rahmi kesenden davacı olurlar.

Hicrî:     27 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder