2 Nisan 2023 Pazar

SADAKA-İ FITRIN (FİTRE) EHEMMİYETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : شَهْرُ رَمَضَانَ مُعَلَّقٌ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَا يُرْفَعُ إِلَى اللهِ إِلَّا بِزَكَاةِ الْفِطْرِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رمضان شريف آي ( نين اوروجى ) ، سماء إيله آرض آراسنده آصليدر . ( اوروج ) آنجق صدقهء فطر ( وريلمك ) ايله الله تعالى ، يه يوكسلتيلر ( يعنى ثوابى تام اولرق وريلر ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazân-ı şerîf ayı(nın orucu), semâ ile arz arasında asılıdır. (Oruç) ancak sadaka-i fıtır (verilmek) ile Allâhü Teâlâ’ya yükseltilir (yani sevabı tam olarak verilir).”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  11  Ramazan    1444  Fazilet Takvim

 

SADAKA-İ FITRIN (FİTRE) EHEMMİYETİ

 

Sadaka-i fıtır, Ramazân-ı şerîfte tutulan orucun kabul edilmesine, ölüm sıkıntılarından ve kabir azâbından kurtuluşa vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye, bayram neşesinden onların da istifade etmelerine bir yardımdır; sadaka-i fıtır, dînî ve insânî bir vazifedir.

Tâbiîn’in hadîs ve fıkıh âlimlerinden Vekî‘ bin Cerrâh (rah.) demiştir ki: “Ramazân-ı şerîf için sadaka-i fıtır, namaz için sehiv secdesi mesâbesindedir. Sehiv secdesinin namazdaki noksanlıkları tamamladığı gibi, sadaka-i fıtır da oruçtaki noksanlıkları tamamlar.”

Nitekim Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), “Allâhü Teâlâ, sadaka-i fıtrı (fitreyi), oruç tutanı (oruç esnâsında vâki olan) boş, faydasız ve çirkin sözlerden temizlemek ve fakirleri doyurmak için vacip kıldı.” buyurmuşlardır.

Ramazan Bayramı’nın birinci günü, sabah namazı vaktinin girmesinden itibaren sadaka-i fıtrın edâsı vacip olur. Fakat fakirler, bununla bayram namazından evvel noksanlarını tedarik etsinler diye, önce verilmesi mendûbdur.

Nitekim Osman bin Affân (r.a.) Hazretleri, bir Ramazân-ı şerîfte sadaka-i fıtrı, bayram namazından önce vermeyi unutmuş, sonra vermiş ve keffâreti olmak üzere bir kölesini âzât etmişti. Sonra Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) huzurlarına gelerek, “Yâ Resûlallah! Sadaka-i fıtrı, bayram namazından sonra verdim. Bu sebeple keffâreti olmak üzere bir kölemi âzât ettim.” dedi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de ona cevaben:

Ey Osman! Yüz köle bile âzât etmiş olsan, sadaka-i fıtrı, bayram namazından önce edâ etmekteki sevaba ulaşamazsın.” buyurdular.

Selef-i Sâlihîn’den bir zât demiştir ki: “Namaz, kişiyi yolun yarısına kadar, oruç da Rabb’inin kapısına kadar ulaştırır. Sadaka ise onun elinden tutar ve Rabb’inin huzuruna girmesine vesile olur.”

Hicrî:     11 Ramazan  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder