25 Ekim 2022 Salı

NAMAZIN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اِسْتَقِيمُوا وَلَنْ تُحْصُوا وَاعْلَمُوا أَنَّ خَيْرَ أَعْمَالِكُمُ الصَّلَاةُ وَلَا يُحَافِظُ عَلَى الْوُضُوءِ إِلَّا مُؤْمِنٌ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  دوس دوغرى اولونوز . سزين بونى ( يعنى دوغرولقدان آلاجاغنز أجرى ) صايمايا ألبتده كوجونوز يتمز . وبلنزكى سزين عمللرينزين أك خيرلسى نمازدر . وآنجق ( كامل ) مؤمن اولانلر ، دواملى عبدسلى بولونور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular :  “Dosdoğru olunuz. Sizin bunu (yani doğruluktan alacağınız ecri) saymaya elbette gücünüz yetmez. Ve biliniz ki sizin amellerinizin en hayırlısı namazdır. Ve ancak (kâmil) mümin olanlar, devamlı abdestli bulunur.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  29   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

NAMAZIN FAZİLETİ

 

Her gün beş vakit namaz kılmak, hicretten evvel Mîraç gecesinde farz kılınmıştır. Farz kılınmasındaki hikmet, Hazret-i Allâh’ın emrine boyun eğerek huzurunda tezellül ile kulluk göstermek, okunan Kur’ân-ı Kerîm ve zikirlerle ona ilticâ etmek, âzâlarını Rabb’inin hizmetinde kullanmaktır.

Nûr Sûresi’nin 56. âyet-i celîlesinde, “Namazı ikame ediniz” yani namazı, bütün şartlarına ve rükünlerine riâyet ederek hakkıyla edâ ediniz, buyurulmuştur. Namazın tam olması için; kıyâm, rükû, secde vesâir rukünlerini ta’dîl-i erkâna riâyet ederek yapmak gerekir. Yine ihlâs, kalp huzuru, vesveseleri def etmek, ibadetini Allah korkusu, huşû ve tezellül içerisinde yerine getirmek, Rabb’inin huzurunda bulunduğunun şuurunda olmak gibi husûslara riâyet lâzımdır.

Hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki:

Her kim namazlarını muhafaza eder (vaktinde âdâp ve erkânına dikkat ederek kılarsa), kıyamet günü o namaz, sahibi için nur, imanına bir delil ve kıyametin şiddetli hâllerinden kurtuluş sebebi olur. Her kim de namazlarını muhafaza etmezse, kıyamet günü ne nuru olur, ne de imanına bir delil bulunur, o günün dehşetli hâllerinden kurtulamaz. Kıyamet gününde Kârûn, Firavun, Hâmân ve Übey bin Halef ile birlikte haşrolunur.”

Bu büyük kâfirlere benzemesi şu sebepledir: Malı sebebiyle namazlarını zâyi edenler Kârûn’a benzer. Sahip olduğu mülk ve riyâset sebebiyle namazını ihmal edenler Firavun’a benzer. Bir makam sebebiyle namazlarını ihmal edenler (Firavun’un veziri) Hâmân’a benzer. Ticareti sebebiyle namazı zâyi edenler ise (Mekke tüccarlarından) müşrik Übey bin Halef’e benzediklerinden onunla birlikte haşrolunurlar.

Namaz, zâhirî ve bedenî ibadetlerin en faziletlisidir. Namazın farzları, diğer farzlardan, nâfilesi de diğer nâfilelerden daha faziletlidir.

Hicrî:      29 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder