قَالَ كَعْبٌ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ : مَا كَرُمَ عَبْدٌ عَلَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ إِلَّا ازْدَادَ الْبَلَاءُ عَلَيْهِ شِدَّةً. (هب)
كعبرضى الله عنه بيوردوكى : بر قلون ، الله عز وجله عندنده كى قيمتى آرتدقجه ، أؤزه رينه إنن بلا ومصيبتلرين شتدتى ده آرتار . "
Ka‘b radıyallâhü anh buyurdu ki: “ Bir kulun, Allah Azze ve Celle indindeki kıymeti arttıkça, üzerine inen belâ ve musîbetlerin şiddeti de artar.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 24 Rabiulevvel 1444 Fazilet Takvim
HAZRET-İ OSMAN’IN (R.A.) FAZİLETİ
Hazret-i Osman (r.a.) gündüzleri oruç tutar, geceleri de namaz kılardı. İnfâkta; hayır ve hasenatta bulunmak ve namaz kılmak husûslarında çok gayretli idi. Hak Sübhanehû ve Teâlâ, onun hakkında şu âyet-i kerîmeleri indirdi (meâlen):
“Yoksa, âhiret (azabın)dan korkarak, Rabb’inin rahmetini umarak gece saatlerinde secdeye kapanır, kıyamda durur bir hâlde tâat ve ibadet eden o kimse, (böyle olmayan kimse gibi) midir? De ki: “Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (Bunları) ancak temiz akıl sahipleri, hakkıyla düşünür. (Bundan ibret alırlar).” (Zümer Sûresi, âyet 9)
“Şüphe yok ki haklarında bizden güzel şeyler takdir edilmiş olanlar, bunlar, ondan (cehennemden) uzaklaştırılmışlardır. Onun hışıltısını bile duymazlar ve bunlar nefislerinin hoşlandığı şeyler içinde ebedî kalacaklardır. O en büyük korku, bunları mahzun etmeyecek ve bunları, melekler, ‘İşte bu, sizin o (dünyada) vaad olunduğunuz gününüzdür.’ diye müjdelerler.” (Enbiya Sûresi, âyet 101-103)
Bir rivâyete göre de, Hazret-i Ali (r.a.), bu âyet-i kerîmeyi okuduktan sonra: “Ben onlardanım; Ebûbekir, Ömer, Osman, Talha, Zübeyr, Saîd ve Abdurrahman da onlardandır.” buyurdu.
ADAÇAYI
Türkiye’de yetmişin üzerinde adaçayı çeşidi, tabiî olarak yetişmektedir. Bu türlerin başında Anadolu adaçayı, misk adaçayı, yabanî adaçayı, yeşil adaçayı gelir. İhtiva ettiği maddeler değişmekle beraber, hepsi adaçayı diye bilinir.
Eski devirlerden beri çok kullanılan faydalı bir bitkidir. Adaçayının yatıştırıcı ve bağırsakları çalıştırıcı, idrar söktürücü, ter kesici, mikrop öldürücü tesirleri vardır.
Suyu gargara şeklinde boğaz ve burun hastalıklarında kullanılır. Bal ve sirke ile karıştırılıp gargara yapınca diş ve dişetlerine, boğmaca ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Yan tesirleri olabileceğinden her şeyde olduğu gibi bunda da aşırıya kaçılmamalıdır. Hamile ve emziren annelere, bu çaydan içmeleri tavsiye edilmemektedir.
Hicrî: 24 Rabiulevvel 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder