18 Ekim 2022 Salı

İSLÂM’DA KAVMİYETÇİLİK YOKTUR -1


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ رَبَّكُمْ وَاحِدٌ وَأَبَاكُمْ وَاحِدٌ وَلَا فَضْلَ لِعَرَبِيٍّ عَلَى عَجَمِيٍّ وَلَا لِعَجَمِيٍّ عَلَى عَرَبِيٍّ وَلَا أَحْمَرَ عَلَى أَسْوَدَ وَلَا أَسْوَدَ عَلَى أَحْمَرَ إِلَّا بِالتَّقْوَى. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق ربينز بردر ، بابانز بردر ( هبنز آدم عليه السلاميك جوجقلاريسنز ) آرابيك عجمه ( عراب اولمايانه ) ، عجميك عرابه ، قزليك سياحه ، سياحيك قزيله أؤستونليكى آنجق تقوى ( الله قورقوسى ) إيله در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak Rabb’iniz birdir, babanız birdir (hepiniz Âdem aleyhisselâm’ın çocuklarısınız). Arab’ın Acem’e (Arap olmayana), Acem’in Arab’a, kızılın siyaha, siyahın kızıla üstünlüğü ancak takvâ (Allah korkusu) iledir.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  22   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

İSLÂM’DA KAVMİYETÇİLİK YOKTUR -1

 

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Asabiyet (kavmiyetçilik) davasına kalkışan, onu teşvik eden bizden değildir. Asabiyet üzerine savaşa girişen de bizden değildir. Aynı şekilde asabiyet davası üzerine ölen de bizden değildir.”

Bu hadîs-i şerîfte bildirilen şiddetli ve katî nehiy, Müslümanlığın birliğini yıkmaya ve müminler arasında kanlı mücadelelere yol açmaya sebep olan “asabiyet davası gütmek” hakkındadır. Asabiyet, kendi kabilesini, akrabasını himâye etmek maksadıyla başka kimselerin hakkına girmek manasına gelir. Nitekim diğer bir hadîs-i şerifte, “Asabiyet, akrabalarına, (onların başkalarına yaptığı) zulüm üzere yardım etmendir.” diye tarif buyurulmuştur.

İslâm dini, Müslüman olanlar arasında tam bir müsâvât ve adalet tesis etmiştir. Bütün Müslümanlar kardeştir. Âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerde geçen “kardeş” kelimelerinin ekserisi ile maksat din kardeşliğidir, nesep kardeşliği değildir. Dinimiz, bizi adalete o derece teşvik etmiştir ki imanımızın kemâle ermesini, kendi nefsimiz için arzu ettiğimiz hayır ve güzelliklerin tamamını, bütün mümin kardeşlerimiz için de arzu etmemize bağlamıştır. Nitekim hadîs-i şerîfte “Mümin, müminin aynasıdır.” buyurulmuştur.

Farklı kavim ve ırklara mensup olmak, Müslümanlar arasında hiçbir şekilde nifak ve kargaşaya sebep olamaz. Her birisi, Müslümanlar şöyle veya böyle olmalıdır, der de benim akrabalarım şöyle olsun veya böyle olsun, demez. Kendisi için, akraba ve sevdikleri için aradığı dünyevî ve uhrevî saadetin, bütün Müslümanlara ait olmasını arzu etmeyen Müslüman yoktur. Aksini düşünen bir Müslümanın kalbi henüz imanın lezzetinden nasibini almamıştır ve o kimse Müslümanlıktan uzaktır. (Devamı var)

 

ATALAR SÖZÜ:

 

              Gönül bir sırça saraydır, kırılırsa yapılmaz.

              İhmalin zararı her gün çekilir.

              Karıncadan ibret al, yazdan kışı karşılar.

Hicrî:      22 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder