9 Ekim 2022 Pazar

EMÎR MUZAFFERÜDDİN GÖKBÖRİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مِنْ مُسْلِمٍ كَسَا مُسْلِمًا ثَوْبًا إِلَّا كَانَ فِي حِفْظٍ مِنَ اللهِ مَا دَامَ مِنْهُ عَلَيْهِ خِرْقَةٌ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر مسلمانه ألبسه كيديرن هر بر مسلمان ، او ألبسه نيك بر بارجاسى بله او كمسنيك أؤزرنده بولونديغى متدتجه ألبتده الله تعالى ، نيك محافظه سنده اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir Müslümana elbise giydiren her bir Müslüman, o elbisenin bir parçası bile o kimsenin üzerinde bulunduğu müddetçe elbette Allâhü Teâlâ’nın muhafazasında olur.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  13   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

EMÎR MUZAFFERÜDDİN GÖKBÖRİ

 

Emîr Muzafferüddin, İslâm tarihinin mümtaz simalarındandır. İslâm kumandanlarının önde gelenlerinden Selahaddin Eyyûbî’nin maiyyetinde Haçlılarla pek büyük muharebelerde bulunmuş ve pek çok galibiyet elde etmiştir. Bu şecâatine karşılık Selahaddin Eyyûbî, kız kardeşini ona nikâhlamıştır.

Emîr Muzafferüddin, gerek Haremeyn-i Şerîfeyn’de, gerek diğer İslâm memleketlerinde pek çok hayır müessesesi inşâ ettirmiştir. Bunlardan dört tanesi çok mühimdir: Birincisi, âmâlara mahsus olan Dâru’l-Amyâ’dır. İkincisi, dul kalmış âciz kadınlara mahsus olan Dâru’l-Erâmil’dir. Üçüncüsü, küçük yaştaki yetim çocuklara mahsus olan Dâru’l-Eytâm’dır. Dördüncüsü, çeşitli İslâm beldelerinden toplanan kimsesiz çocukların muhafaza ve terbiyesine mahsus olan Dâru’l-Melâkît’tir.

Bu hayır müesseselerini her hafta pazar ve perşembe günleri bizzât kendisi teftiş ederdi. Hastahaneleri dolaşır, hastaların birer birer hatırlarını sorardı.

Husûsiyle Hanefî ve Şâfiî âlimleri için yaptırdığı medrese ile dervişler için yaptırdığı hankâha her vakit gelir, onlar ile yemek yer, sohbetlerinde bulunurdu.

İlim ve fazileti, adalet ve merhameti, cömertlik ve şecâati ile meşhur olan Emîr Muzafferüddin, her sene Muharrem ayından itibaren Mevlid-i Şerîf merasimi için hazırlığa başlar, Bağdat, Musul, Cezire, Sincar gibi Erbil’e yakın memleketlerin âlimlerini, dervişlerini ve kurrâlarını davet ederek onlara kıymetli elbiseler giydirirdi. Sonra toplanan bu büyük cemaat ile Mevlid-i Nebevî merasimini icrâ ederlerdi.

Emîr, o gün toplanan cemaate ve diğer Erbil ahâlisine büyük masraflarla yaptırdığı nefis yemekler ile mükellef bir ziyafet verirdi. Kâdı İbn-i Hallikân dahi bu merasimlerden birkaçında bulunduğunu Vefeyâtü’l-A‘yân isimli meşhur eserinde beyân etmiştir.

Hicrî:      13 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder