قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ اَلْمُتَحَابُّونَ فِي جَلَالِي لَهُمْ مَنَابِرُ مِنْ نُورٍ يَغْبِطُهُمُ النَّبِيُّونَ وَالشُّهَدَاءُ. (ت)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله عز وجله شويله بيوردى : , بنم رضام إيجن بربرينى سونلره ( قيامت كونونده ) نوردان منبرلر واردركه بيغمبرلر وشهيدلر اونلاره غبطا أدرلر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Allah Azze ve Celle şöyle buyurdu: ‘Benim rızam için birbirini sevenlere (kıyamet gününde) nurdan minberler vardır ki peygamberler ve şehitler onlara gıbta ederler.”
(Hadîs-i Kudsî, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 15 Rabiulevvel 1444 Fazilet Takvim
İYİ KİMSELERLE DOST OLMAK
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular ki: “İyi arkadaşın misali, güzel koku satan gibidir. Ondan hiçbir şey satın almasan da güzel kokusundan istifade edersin. Kötü arkadaşın misâli de demircinin misâli gibidir. Onun ateşi, elbiseni yakmasa da dumanı sana isabet eder.”
Akıllı kişi, hayırlı insanların sohbetlerine devam eder, kötü kimselerin sohbet ve meclislerinden uzak durur.
Kötülerle oturup kalkmak, iyi insanlar nazarında sû-i zanna sebep olur. Bir toplulukla oturup kalkanlar, onlardan olmaktan kurtulamazlar. Hayırlı insanların arkadaşlığı hayra, şerli insanların arkadaşlığı da şerre sebep olur.
Süfyân bin Uyeyne (rah.) buyurmuştur ki: “Sâlih bir zâtı seven kimse, ancak Allah Azze ve Celle’yi sevmiş olur.”
Mâlik bin Dînâr (rah.) Hazretleri: “İyi kimselerle birlikte taş taşımak, kötü kimselerle birlikte en nefis tatlıları yemekten hayırlıdır” buyurmuştur.
Ebu’d-Derdâ radıyallâhü anh Hazretleri şöyle buyurdular: “Sâlih arkadaşla oturmak, elbette yalnızlıktan daha iyidir. Yalnızlık ise kötü arkadaştan hayırlıdır. Hayrı öğretenin konuşması, susmasından hayırlıdır. Şerri öğretenin ise susması, konuşmasından hayırlıdır.”
Üç şey, kişinin saadetindendir; hanımının kendisine muvafık, evlâdının hayırlı, kardeşlerinin (dostlarının) sâlihlerden olması.
Kötü yerlere gidenin töhmetten kurtulamadığı gibi kötülerle arkadaşlık eden de kötülükten selâmet bulamaz.
Cafer-i Sâdık (k.s.) Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Kimseye zulmetmeyen, konuştuğunda aslâ yalan söylemeyen, bir söz verdiğinde onu tutan kimse, insanlardan şu dört karşılığı görür: Onun âdil bir kimse olduğunu kabul ederler, onu kâmil bir zât olarak bilirler, onunla kardeşliği lüzumlu bulurlar, onun gıybetini yapmazlar.”
Vehb bin Münebbih (rah.); “Hazret-i Allah, sâlih bir zât hürmetine bir kabileyi -şerlerden- muhafaza eder.” buyurmuştur.
Hicrî: 15 Rabiulevvel 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder