14 Ekim 2022 Cuma

GECE ORDUSU


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ أَنْظَرَ مُعْسِرًا أَوْ وَضَعَ لَهُ أَظَلَّهُ اللهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تَحْتَ ظِلِّ عَرْشِهِ يَوْمَ لَا ظِلَّ إِلَّا ظِلُّهُ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم فقير بورجلويه مهلت ورير ويا بورجونو ( ن بر قسمنى ويا تمامنى ) اونه باغشلارسه ، الله تعالى ، اونى هجبر كولكنيك اولماديغى قيامت كونونده ، عرشنين كولكسنده كولكلنديرير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim fakir borçluya mühlet verir veya borcunu(n bir kısmını veya tamamını) ona bağışlarsa, Allâhü Teâlâ, onu hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde, Arş’ının gölgesinde gölgelendirir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  18   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

GECE ORDUSU

 

Selçuklu Sultanı Alparslan’ın ve oğlu Melikşâh’ın vezirliğini yapmış olan meşhur Nizâmülmülk, âlimlere, zâhidlere ve ilim talebelerine bolca ikramda ve harcamada bulunurdu. Bazı hasımları, onun bu harcamasını bahane ederek Sultan Melikşâh’a şikâyette bulundular. “Nizâmülmülk, âlimlere ve dervişlere yılda üç yüz bin altın sarfediyor. Eğer bu meblağ orduya harcansa, İslâm sancakları İstanbul surlarına çekilirdi” dediler.

Sultan Melikşah, onların bu şikâyetlerini Nizâmülmülk’e bildirdi. O, şöyle cevap verdi:

Ben, ihtiyar bir adamım. Esir pazarında satılsam kıymetim 3 altını geçmez. Siz gençsiniz, sizin dahi kıymetiniz 100 altını geçmez. Hâlbuki Allâhü Teâlâ, sana ve senin vâsıtanla bana, kimseye vermediği bunca nimetleri ihsân etmiştir. Şimdi sen onun dinini muhafaza eden, onun kitâbını hıfzedenlere üç yüz bin dînârı çok mu görüyorsun!

Sonra sen orduna her sene bunun kat kat fazlasını sarf etmektesin. Hâlbuki o askerlerin en kuvvetli olanının atacağı okun ulaşacağı mesafe, bir mili geçmez. Kılıcı da ancak kendisine yakın olan düşmanlara ulaşır. Hâlbuki ben bu mal ile sana ‘gece ordusu’ diye bir ordu hazırladım ki senin askerlerin uykuda iken onlar Cenâb-ı Hakk’a dua ve ilticâ için kalkarlar. Ellerini açıp gözyaşlarıyla dualar ederler ki onların duaları Arş’a ulaşır. Onunla Rabbimiz arasında hiçbir perde olmaz. Sen ve askerlerin dahi onların duaları hürmetine böyle huzurlu yaşamakta, geniş rızıklandırılmaktasınız.”

Sultan, bu sözleri işitince ağladı ve “Sen, bu orduyu arttır” dedi.

 

KITA:

 

Diyemez âdem eyleyip tayin

Bu da dârım; şu da diyârımdır.

Var ise mâlik olduğum bir şey,

Yeri meçhûl olan mezârımdır.   

(Üsküdarlı Sâfi)

Hicrî:      18 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder