17 Ekim 2022 Pazartesi

HAZRET-İ ÖMER’İN (R.A.) HASSASİYETİ

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا خَتَمَ الْعَبْدُ الْقُرْآنَ صَلّٰى عَلَيْهِ عِنْدَ خَتْمِهِ سِتُّونَ اَلْفَ مَلَكٍ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قل ، قرآن كريمى ختم أتديكى زمان ، آلطمش بيك ملك اوكا إستغفار أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kul, Kur’ân-ı Kerîm’i hatmettiği zaman, altmış bin melek ona istiğfar eder.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  21   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ ÖMER’İN (R.A.) HASSASİYETİ

 

Hazret-i Ömer (r.a.), halifeliği zamanında bir gün mescide namaza gidiyordu. Hazret-i Abbâs’ın evinin önünden geçerken çatıdaki oluğun, yola aktığını gördü ve oluğun kaldırılmasını emretti. Oluk yerinden kaldırıldıktan sonra gidip namazı kıldırdı.

Namazın ardından Hz. Abbâs (r.a.): “Ey Halîfe-i Müslimîn! O oluğu oraya Resûlullah (s.a.v.) Hazretleri bizzât mübarek elleriyle koymuştu.” deyince, Hazret-i Ömer’in nurlu çehresi değişip, “Ey Resûlullâh’ın amcası! Omuzlarıma basıp o oluğu önceki şekli üzere aynı yere koyman Ömer üzerine nezrolsun.” dedi ve o anda beraberce kalkıp eve gittiler ve Hazret-i Abbâs, Hazret-i Ömer’in omuzuna basarak oluğu tekrar yerine koydu. (Radıyallâhü anhüm)

 

ÇOCUKLARDA ATEŞ

Sağlıklı bir çocuğun vücut ısısı 36,5-37 derece civarındadır. 37.5 derecenin üstü, ateş olarak kabul edilir.

0-3 ay arası bebeklerde, 37 derece üstü ateşte hemen hastaneye başvurulmalıdır. Daha büyük yaştaki çocuklarda ise ateş düşürücü ilacı var ise verilip çocuk takip edilmelidir. Ateş, ilaç verilmesine rağmen düşmüyorsa, 5-6 saatten daha sık aralıklarla tekrar yükseliyorsa, kusma varsa, cildinde daha önce olmayan renk değişimleri veya kızarıklıklar oluyorsa, çocuk hâlsiz ise doktora götürülmelidir.

Ateşi olan çocuğun elbisesi çıkarılır ve banyo suyu ısısındaki su ile ıslatılmış bezlerle özellikle eklem yerlerine kompres yapılır. Çocuk sudan çok rahatsız oluyor, titriyorsa ıslatma uygulamasına ara verilmelidir.

Ateşi olan çocuğa, bol su ve sulu gıdalar içirmeli, çocuğun susuz kalmamasına dikkat etmelidir. Çocuğun ateşini düşürmek, tedavi olduğu manasına gelmez, çocuğun kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Bu yüzden ateşin düşmesi ile iktifa etmeyip yükselmesine sebep olan hastalığın tespit ve tedavisi için muhakkak hekime görünmelidir.

Ateşli havale; genetik bir yatkınlık sonucu görülen, ateşin kaç derece olduğundan bağımsız olarak ortaya çıkan bir olaydır. Görülmesi halinde 112 ile irtibata geçilip çocuk en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.

Hicrî:      21 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder