10 Ekim 2022 Pazartesi

ASHÂB-I KİRÂM’IN FAZİLETLERİ


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اِذَا اَرَادَ اللهُ بِرَجُلٍ مِنْ اُمَّتِى خَيْرًا اَلْقَى حُبَّ اَصْحَابِى فِى قَلْبِهِ. (فر)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى ، أمتمدن بر كمسيه خير ( إحسان أتمي ) مراد أتديكى زمان ، اونون قلبنه ، آصحابمين سوكسنى ورير . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allâhü Teâlâ, ümmetimden bir kimseye hayır (ihsân etmeyi) murâd ettiği zaman, onun kalbine, ashâbımın sevgisini verir.” (Deylemî, Müsnedü’l- Firdevs)

Hicrî:  14   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

ASHÂB-I KİRÂM’IN FAZİLETLERİ

 

Sahâbe-i Güzîn rıdvânullâhi teâlâ aleyhim ecmaîn, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’i bir kez bile olsa iman gözüyle görüp, sohbetinde bulunan Müslümanlardır. Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) vefatları zamanında bir rivâyete göre yüz on dört bin Sahâbe vardı.

Ashâb-ı Kirâm’ın hepsine hürmet etmek ve onlar hakkında ileri geri konuşmayıp onları hayırla yâd etmek vaciptir. Allâhü Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’in birçok âyetinde onları medhetmiştir. Bunlardan biri, Hadîd Sûresi’nin 10. âyet-i kerîmesidir ki, meâli: “...Fetihten evvel infâk edip çarpışanlarınız diğerlerine müsâvî olmaz, onlar sonradan infak edip çarpışanlardan derece itibariyle daha büyüktür. Bununla beraber hepsine de Allah, hüsnâyı (cenneti) vaad buyurdu...” Bu âyet-i kerîme, Ashâb-ı Kirâm’ın tamamı hakkında bir müjdedir.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri şöyle buyurdu:

Ashabımı bana bırakın (onlar hakkında kötü söz söylemeyin). Nefsim kudretinde olan Allâhü Teâlâ’ya yemin ederim ki siz Uhud Dağı veya dağlar kadar altın infak etseniz bile onların amellerine yetişemezsiniz.”

Sahâbe-i Güzîn’in fazileti, ancak ve ancak Resûlullah Efendimize ve sohbet-i şerîflerine erişmekle oldu. Zira onlar vahiy zamanına yetiştiler. Hâlbuki bizlerden birinin bin yıl ömrü olsa, bütün ömründe Allâhü Teâlâ ve Tekaddes Hazretlerinin emirlerine yapışsa, yasakladıklarından kaçınsa ve kendi zamanındaki bütün insanların en çok ibadet edeni olsa, o kimsenin bütün ibadeti Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) sohbetinde bulunmaya denk olamaz. Bu sebepledir ki onların faziletine hiçbir şey denk olamaz.

Resûlullah Efendimizin (s.a.v.), Ashâb-ı Kirâm’ını medhettiği birçok hadîs-i şerîften bazıları şunlardır:

Beni gören Müslümana yahut göreni görene ateş değmez.”

Beni görene, beni göreni görene müjdeler olsun…”

“Ashâbıma, onlardan sonra gelenlere (Tâbiîn’e) ve onlardan sonra gelenlere (Tebe-i Tâbiîn’e) hayırla muâmele etmenizi vasiyet ederim.”

Hicrî:      14 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder