23 Ekim 2022 Pazar

DENİZ CANLILARININ HANGİSİ YENİR?


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ. (سورة البقرة، ١٧۲)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  أى إيمان أدنلر ! سزه رزق اولرق ورديكمز شيلرين ( ماده تن و معنا ) ترتمز اولانلرندان يينز واللهه شكر أدينز . أكر آنجق اونه ( اللهه ) عبادت أديورسانز . "

Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen) :  “Ey iman edenler! Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin (mâddeten ve mânen) tertemiz olanlarından yiyiniz ve Allâh’a şükrediniz. Eğer ancak ona (Allâh’a) ibadet ediyorsanız.”

(Bakara Sûresi, âyet 172)

Hicrî:  27   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

DENİZ CANLILARININ HANGİSİ YENİR?

 

Allâhü Teâlâ, Mâide Sûresi’nin 96. âyet-i kerîmesinde şöyle buyuruyor -meâlen-: “Deniz avı yapmak ve onu yemek size helâl kılındı…”

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Bizim için (şer’î bir boğazlanma olmadan ölen) iki ölü ve iki kan helâl kılınmıştır: Ölüler; çekirge ve balık. Kanlar da; karaciğer ve dalaktır.”

Hanefî Mezhebi’ne göre, balık cinsinden olmayan su hayvanlarını yemek helâl değildir. Yengeç, midye, istiridye, ıstakoz vs. gibi.

Lâkin balığın her türlüsü, hattâ yılan balığı ve yunus balığı dahi helaldir.

Su hayvanlarını yemenin helâl olmasının şartı, canlının (kendiliğinden değil de) bir âfet sebebiyle ölmüş olmasıdır. Yani;

- Ağ ile avlanarak ölmesi,

- Suyun sıcaklığı veya soğukluğu sebebiyle ölmesi,

- Suyun çekilmesiyle ölmesi,

- Bir yere kısılarak ölmesi,

- Üzerine bir şey atılarak ölen balıklar; âfet sebebiyle ölmüş olacaklarından yenirler.

Afet sebebiyle ölmeyip suyun yüzüne sırt üzere gelen (yani karnı yukarı dönük olarak ölen) balık yenmez. Eğer sırtı yukarı gelirse yenir.

Bir balığın içinden balık çıkarsa -sağlam ise- ikisi de yenir. İçinden çıkan balık sağlam değilse bu yenmez, diğer balık yenir.

 

GÜNEŞ TUTULMASI

 

25 Ekim Salı günü “Parçalı Güneş Tutulması” vukû bulacaktır. Tutulmanın görüldüğü yerler: Avrupa Kıtası, Afrika Kıtası’nın kuzey doğusu, Asya Kıtası’nın batısı, Türkiye, Almanya ve Avusturya.

Tutulmanın büyüklüğü: 0,8611’dir.

Tutulmanın başlangıcı: 25 Ekim 2022  11:58 (Türkiye Saati)

Tutulmanın ortası: 25 Ekim 2022 14:00                     

Tutulmanın sonu: 25 Ekim 2022 16:02          

Hicrî:      27 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder