6 Ekim 2022 Perşembe

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ صَلَّى عَلَيَّ لَمْ تَزَلِ الْمَلَائِكَةُ تُصَلِّى عَلَيْهِ مَا دَامَ يُصَلِّى عَلَىَّ. (ش)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بانه صلوات اوقويانه ، - اوقومايه دوام أتديكى متدتجه – ملكلر إستغفار أدرلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bana salevât okuyana, -okumaya devam ettiği müddetçe- melekler istiğfar ederler.”

(Musannef-i İbn-i Ebî Şeybe)

Hicrî:  10   Rabiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ

 

Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellem, Rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde Pazartesi günü kâinâtı teşrîf etmişlerdir. Bu itibarla bu ayın 12’nci gecesi, hicrî senenin ilk kandilidir.

Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salât ve selâm getirmeli; Salât-ı Nâriye, Salât-ı Münciye ve Salât-ı Fethiye okumaya çalışmalıdır.

Bu gecenin manevî zenginliğinden istifâde etmek için bir tesbih namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir: “Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîb’in, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimizin hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da aff-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN ŞEMÂİL-İ ŞERÎFİNDEN

 

              İbn-i Abbas (r. anhümâ)’dan şöyle rivâyet olundu: “Resûlullah (s.a.v.)’in ikisi üstte, ikisi altta olmak üzere dört mübarek ön dişleri seyrekçe ve gâyet beyaz olduğundan konuştukları zaman mübarek dişleri inciler gibi parlardı.”

              Câbir radıyallâhü anh şöyle buyurdu: “Ben, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’in mübarek iki kürek kemiği arasındaki nübüvvet mührünü gördüm. Güvercin yumurtası kadar olup kırmızıya meyilli idi.”

              Câbir (r.a.)’den şöyle rivâyet olundu: “Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sol elle yemekten men etti.”

              Ebû Hüreyre (r.a.)’den Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğu rivâyet olundu: “Sizden biriniz ayakkabı giyeceği zaman sağ ayağından, çıkaracağı zaman sol ayağından başlasın.”

              Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ’dan şöyle rivâyet olundu: “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), gücü yettiğince ayakkabılarını giymek, saçını taramak, abdest almak gibi işlerinde sağ tarafından başlamayı severdi.”

Hicrî:      10 Rabiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder