26 Ekim 2022 Çarşamba

AİLE FERTLERİNE NAMAZ KILMALARINI EMRETMELİDİR

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : رَحِمَ اللهُ رَجُلًا قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ فَصَلَّتْ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كجه قالقب نماز قلان وحنمنى ده اوياندريب اونون ده نماز قلماسنه وسيله اولان كمسيه ، الله رحمتىيله معامله أيلسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular :  “Gece kalkıp namaz kılan ve hanımını da uyandırıp onun da namaz kılmasına vesile olan kimseye, Allah rahmetiyle muamele eylesin.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:  30   Rebiulevvel    1444 Fazilet Takvim

 

AİLE FERTLERİNE NAMAZ KILMALARINI EMRETMELİDİR

 

Müslüman kimse aile fertlerine namaz kılmalarını öğretmeli ve mükellef oldukları zaman da onlara namaz kılmalarını emretmelidir. Nitekim Tâhâ Sûresi’nin 132. âyet-i celîlesinde: “Hem ailene namaz ile emret, hem de kendin sabır ile ona devam et…” buyurulmuştur.

Bu âyet-i kerîme nâzil olduktan sonra Peygamber Efendimiz (s.a.v.), her sabah, muhtereme kızı Hazret-i Fâtıma ile damadı Hazret-i Ali’nin hanesi önüne gider, kapıdan, “Namaz!” diye nidâ buyururdu. Binâenaleyh her Müslüman, ailesini, çoluk çocuğunu, akrabasını namaza teşvik etmelidir. Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri, Ehl-i Beyt’ine bir zarar isabet etse, onlara namaz ile emreder ve bu âyet-i kerîmeyi okurlardı.

Nitekim diğer bir âyet-i celîlede de, “(Daraldığınız vakitte) sabrederek, namaz ile (ihtiyaçlarınız için Allah’tan) yardım talep edin. (Bakara Sûresi, âyet 45) buyurulmuştur.

KITA:

Eyle erkân-ı salâtı tâzîm,

Cümle-i kârına Allah kerîm.

Hele korlar mı gör ey ferzâne

Herkesi pîşgeh-i sultâne.             (Nâbî)

(Namazın rükünlerine hürmet et, bütün işlerine Allah kerîmdir. Ey âlim kişi, bir düşün, herkesi sultanın huzuruna alırlar mı?)

 

REBÎULÂHİR AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Rebîulâhir ayı ictimâı, 25 Ekim Salı günü, Türkiye saati ile 13.50’dedir.

Ru’yet ise 26 Ekim Çarşamba Türkiye saati ile 04.47’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Büyük Okyanus, Bahama ve Havai Adaları, Hindistan, Çin, Tayland, Vietnam, Malezya, Endonezya, Papua Yeni Gine, Avustralya, Yeni Zelanda.

Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya, İsveç ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 27 Ekim Perşembe günü de Rebîulâhir ayının 1. günüdür.

Hicrî:      30 Rebiulevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder