31 Ekim 2022 Pazartesi

ANNE BABAYA DUA


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : رَغِمَ أَنْفُهُ ثُمَّ رَغِمَ أَنْفُهُ ثُمَّ رَغِمَ أَنْفُهُ قِيلَ: مَنْ يَا رَسُولَ اللهِ؟ قَالَ: مَنْ أَدْرَكَ وَالِدَيْهِ عِنْدَ الْكِبَرِ أَحَدَهُمَا أَوْ كِلَيْهِمَا ثُمَّ لَمْ يَدْخُلِ الْجَنَّةَ. (م)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بورنى يره سورنسون ، بورنى يره سورنسون ، بورنى يره سورنسون ! بيوردولر. كمين يارسول الله ؟ دنلدى . بيوردوكى : ياشليلق كونلرنده آنا وباباسندان برينه ويا هر إيكيسينه يتيشيب ده ( اونلاره خدمت أده رك ) جنته كيره مين كمسنيك ( بورنى سورنسون ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Burnu yere sürünsün, burnu yere sürünsün, burnu yere sürünsün!’ buyurdular. ‘Kimin yâ Resûlallah?’ denildi. Buyurdu ki: “Yaşlılık günlerinde ana ve babasından birine veya her ikisine yetişip de (onlara hizmet ederek) cennete giremeyen kimsenin (burnu sürünsün).”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:  05   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

ANNE BABAYA DUA

 

Tâbiînden bazıları şöyle buyurmuşlardır: “Kim anne-babası için günde beş kere dua ederse, onların hakkını ödemiş olur.” Nitekim bu duayı namazda iken “Rabbenâ” dualarını okuyarak yapmış oluyoruz.

Bu duaların meâlleri şöyledir: “Ey Rabb’imiz, bize dünyada ve âhirette iyi hâl ver ve bizi cehennem azâbından koru. Ey Rabb’imiz, hesap günü geldiği zaman beni, ana ve babamı ve müminleri de mağfiret et.”

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI TEDBİRLER

Husûsiyle havaların soğumaya başladığı sonbahar aylarında grip ve soğuk algınlığı hastalıkları da artar. Grip ve soğuk algınlığından korunmak için şunlara dikkat edilmelidir:

1.             Eller sık sık yıkanmalıdır.

2.             Grip ve soğuk algınlığının çok olduğu aylarda mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durmalıdır.

3.             Hasta olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmalıdır.

4.             Vitamini bol olan yiyecekler yenilmelidir. Hasta olmadıkça vitamin hapları kullanmak yerine, meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

5.             Sıcak çorba içmek, soğuk algınlığı şikâyetlerini azaltır.

6.             Her gün bir kâse yoğurt yenilmelidir. Yoğurt, muâfiyeti (bağışıklığı) kuvvetlendirerek soğuk algınlığı ihtimalini azaltır.

7.             Günlük olarak egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, grip olma ve soğuk algınlığı ihtimalini düşürür. Egzersiz, vücut hararetini artırarak terlemeye sebep olur ve bu sayede toksinler vücuttan atılır.

8.             Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Grip ve soğuk algınlığına karşı husûsiyle zencefil, bal, limon ve tarçın karıştırılmış ılık su, adaçayı, ıhlamur, kekik, ekinezya çayı gibi içecekler tercih edilebilir.

9.             Grip olan bir kimse hemen antibiyotik vb. ilaç kullanmaya başlamamalıdır. Önce bir hekime danışmalı ve hekim tavsiyesi ile ilaç kullanmalıdır.

Hicrî:     05 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

30 Ekim 2022 Pazar

ANNEYE BABAYA NASIL DAVRANMALI?


قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا تَرَكَ الْعَبْدُ الدُّعَاءَ لِلْوَالِدَيْنِ فَإِنَّهُ يَنْقَطِعُ عَنْهُ الرِّزْقُ. (فر)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كشى . آناسينه باباسنه دعاي ترك أتديكى زمان رزقى كسيلر ( دارالر ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kişi, anasına-babasına duayı terk ettiği zaman rızkı kesilir (daralır).”

(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Hicrî:  04   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

ANNEYE BABAYA NASIL DAVRANMALI?

 

Hazret-i Allah, İsrâ Sûresi’nin 23. ve 24. âyet-i kerîmelerinde şöyle buyurmuştur: “Rabb’in katî olarak ancak kendisine ibadet etmenizi ve anaya babaya iyilik yapmanızı emretti. Senin yanında onlardan biri veya ikisi de ihtiyarlık çağına gelirse sakın onlara öf -bile- deme ve onları azarlama, ikisine de güzel söz söyle. Ve ikisi için merhametten tevâzu kanadını indir ve de ki: ‘Yâ Rabbi! Beni küçükken terbiye ettikleri gibi ikisine de merhamet buyur.”

İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ bu âyet-i kerîmeyi şöyle tefsir etmiştir:

Yani Allâhü Teâlâ, kendisinden başkasına kulluk etmemeyi, emrettiği işlerde kendisine itaat etmeyi, anne-babaya ihsanda bulunup onlara şefkatli davranmayı emrediyor. Onlardan birisi veya ikisi senin yanında yaşlandıkları zaman onlara öf bile deme. Yani onları azarlama, onlara kötü sözler söyleme. Onlar, senin yanında yaşlanıp da sana muhtaç olurlarsa, her türlü ihtiyaçlarında yardımcı ol. Bunu yaparken de asla yüzünü ekşitme. Çünkü sen küçükken, onlar senin bu ihtiyaçlarını çokça gördüler.

Onlara kötü söz söyleme ve yine onlara yumuşak ve güzel sözler ile hitap et. Onlara karşı alçakgönüllü ve merhametli ol. Anne-baban hayattayken ve onlar öldükten sonra mağfiret olunmaları için Hazret-i Allâh’a şöyle dua et: “Rabb’im, ben küçükken onlar şefkatli davranarak beni nasıl yetiştirdilerse, sen de şimdi onlara rahmetinle muamele buyur.”

Annesi-babası hayattayken ve öldükten sonra onların haklarına riâyet etmesi ve her namazından sonra onlar için dua etmesi, evlat üzerine vaciptir.

 

BİLMECELER:

 

Dumanı tüter gider,     Kütüklerde dallanır,

Düdüğü öter gider,      Salkım salkım sallanır,

Denizdir onun yeri,     Tazesi şeker gibi,

Açılır yüzer gider. (Gemi)   Kuruyunca ballanır. (Üzüm)

Hicrî:     04 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"