3 Temmuz 2022 Pazar

KURBAN BAYRAMI GÜNÜ MÜSTEHÂB OLANLAR


قَالَ اللهُ تَعَالَى : لَنْ يَنَالَ اللهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُهَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْ كَذٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْ... (سورة الحج، ۳٧)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  ’’ ألبتده اونون ( قربانين ) أتلرى ده قانلارى ده اللهه اولاشماز . ولاكن اوكا سزين تقوى نز اولاشاجقدر . بويلجه او ( قربا ) نلارى سزه مسحر قلدى ( اونلارى كسميه سزلرى مقتدر قلدى ) كى سزه يولونى كوسترديكندن دولاي اللهه تكبرده بولوناسنز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Elbette onun (kurbanın) etleri de kanları da Allâh’a ulaşmaz. Velâkin O’na, sizin takvânız ulaşacaktır. Böylece o(kurba)nları size müsahhar kıldı (onları kesmeye sizleri muktedir kıldı) ki size yolunu gösterdiğinden dolayı Allâh’a tekbirde bulunasınız...” (Hac Sûresi, âyet 37)

Hicrî:  04   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

KURBAN BAYRAMI GÜNÜ MÜSTEHÂB OLANLAR

 

1.             Bayram sabahı erken kalkmak.

2.             Misvak kullanmak.

3.             Gusletmek (boy abdesti almak).

4.             Güzel koku sürünmek.

5.             Temiz ve helâl elbise giymek.

6.             Kurban Bayramı’nda imsâk vaktinden bayram namazını kılıncaya kadar oruçlu gibi davranıp bir şey yiyip içmemek.

7.             İlk yediğinin, kurban eti olması için yemeği namazdan sonra yemek. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), kurbanın ciğerinden yerlerdi.

8.             Mümkünse namaza yürüyerek gitmek.

9.             Namazdan sonra eve başka bir yoldan dönmek.

10.           Neşeli olmak.

11.           Çok sadaka vermek.

12.           Tekabbelallâhü minnâ ve minküm” (Allah, bizden ve sizden kabul buyursun.) diyerek Müslümanlara, akraba, komşu ve sevdiklerine dua etmek ve onlarla musâfaha etmek.

13.           Kurban Bayramı namazına giderken, yolda sesli tekbîr getirmek.

 

KURBAN KESTİKTEN SONRA NE YAPILIR?

 

Kurban kesildikten sonra 2 rekât teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra birinci rekâtte 1 Kevser Sûresi (İnnâ a‘taynâ...), ikinci rekâtte 1 İhlâs Sûresi (Kul hüvallâhü ehad...) okunur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rekât namaz kılın. Müslümanlardan hangisi bu iki rekât namazı kılıp Allâhü Teâlâ’dan bir şey isterse, Allâhü Teâlâ, o kimseye elbette istediği şeyi verir.”

“Yâ Rabbi! Bu kurban (sığır, koyun veya keçi) sendendir, sanadır ve senin rızan içindir. Lütfunla ve kereminle Halîl’in İbrâhim (a.s.) ve İsmâîl aleyhisselâm’dan ve Habîb’in Muhammed Mustafâ sallallâhü aleyhi ve sellem’den kabul ettiğin gibi fazlın, lütfun ve kereminle şu âciz kulundan da kabul et; yâ Ekrame’l-Ekramîn!..” diye dua edilir, din ve dünya saadeti istenir.

Hicrî:  04   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder