22 Temmuz 2022 Cuma

ALLÂHÜ TEÂLÂ HAKKINDA KÜFRE DÜŞÜREN İNANIŞLAR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْهِجْرَةُ أَنْ تَهْجُرَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَتُقِيمَ الصَّلَاةَ وَتُؤْتِيَ الزَّكَاةَ ثُمَّ أَنْتَ مُهَاجِرٌ وَإِنْ مُتَّ بِالْحَضَرِ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  هجرت آجق وكزلى بتون فحشياتى ( زنا وبنزرى بيوك كونحلرى ) ترك أتمن ، نمازنى قلمان ، زكاتنى ورمندر . بوندان صكره سن ، أونده ده أؤلسن هجرت أتمش صايلرسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Hicret, açık ve gizli bütün fuhşiyâtı (zina ve benzeri büyük günahları) terk etmen, namazını kılman, zekâtını vermendir. Bundan sonra sen, evinde de ölsen hicret etmiş sayılırsın.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  23   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

ALLÂHÜ TEÂLÂ HAKKINDA KÜFRE DÜŞÜREN İNANIŞLAR

 

Allâhü Teâlâ’nın varlığı ve birliği, O’na mahsustur. O’nun zâtı gibi hiçbir zât yoktur. Hiçbir şey yok iken O var idi. Her şeyin tedbir ve tasarrufu O’ndadır, dilediği gibi yapar. Bâtıl, yanlış inanışlardan ve bunlardan doğan bozuk itikatlardan uzak durulmalıdır. Allâhü Teâlâ’nın varlığına ve birliğine, O’ndan başka ilâh bulunmadığına inanmalıdır. “Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah” şehadeti çok okunmalıdır.

Allâhü Teâlâ hakkında küfre düşmemek için dikkat edilmesi lâzım gelen husûslar şunlardır:

              Allâhü Teâlâ’nın isimlerini ve sıfatlarını, ilmihâl ve akâid kitaplarından öğrenerek inanmalıdır.

              Birtakım kimseler, bu âlemin bir yaratanı yoktur, derler. Lâkin Allâhü Teâlâ, kulun ameli dâhil her şeyin yaratıcısıdır. Her fiili O yaratır, lâkin küfür ve günahlara rızası yoktur.

              Bazı kimseler, Allâhü Teâlâ’yı birtakım mahlûkâta benzettiler. Allâhü Teâlâ’nın sıfatlarını, insanların sıfatlarına benzetmemeli, O’nun fiillerini, kullarınki ile ölçmemelidir. Mesela kulların duyması ile Allâhü Teâlâ’nın duyması aynı şey değildir. Allâhü Teâlâ hangi şeydendir, nasıldır, niçindir diye düşünmemeli, Allâhü Teâlâ’ya karşı gelmemeli, O’nu hiçbir şeye, hiçbir şeyi de O’na benzetmemelidir.

              Allâhü Teâlâ’nın zâtından ve sıfatlarından başka hiçbir şey kadîm değildir. Her şey sonradan yaratılmıştır.

              Birtakım kimseler, âlemin düzenini sağlayan meleklerdir, deyip meleklere taptılar. Bir kısım insanlar, yıldızların kaza ve kadere tesiri olmaktadır, dediler. Bazıları da, her şeyin idaresinin tabiatın elinde olduğunu söylediler. Allâhü Teâlâ’dan başkasının kaza ve kadere, tesirlerine inanmamalı, tesirleri olduğunu kabul etmemelidir.

İşte bâtıl ve bozuk itikâdlardan uzak olunursa, tevhîdin hakkı yerine getirilmiş, tevhîdde sınır aşılmamış olur. Akla böyle şeyler gelirse hemen zihin toparlanmalı, Allâh’ın her türlü noksanlıktan ve benzerden uzak olduğu düşünülmeli ve kelime-i tevhid okunmalıdır.

Hicrî:  23   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder