قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا كَثُرَتْ ذُنُوبُ الْعَبْدِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ مَا يُكَفِّرُهَا مِنَ الْعَمَلِ اِبْتَلَاهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ بِالْحُزْنِ لِيُكَفِّرَهَا عَنْهُ. (حم)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : قولون كوناحلرى جوغالديغى واوكوناحلره كفارت اولاجق عملى ده اولماديغى زمان كوناحلرينه كفارت اولماسى إيجن الله عز وجل ، او قولى حزنه مبتلا قلار . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Kulun günahları çoğaldığı ve o günahlara keffâret olacak ameli de olmadığı zaman günahlarına keffâret olması için Allah Azze ve Celle, o kulu hüzne mübtelâ kılar.”
(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî: 20 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
HÜZÜN VE SABIR
Abdülkâdir Geylânî (k.s.) sabır hakkında şöyle buyurdu:
“Sabır, belânın indiği vakitte onu güzel bir İslâmî edeple tahammül ve sükûnet üzere karşılamak, Cenâb-ı Hakk’ın rahmetinden ümidi kesmemektir. Bakara Sûresi’nin 156. âyet-i celîlesinde (meâlen): ‘Biz her hâlde Allâh’ın kullarıyız ve nihâyet ona dönüp varacağız’ buyurulduğu üzere kendini ve bütün işlerini Cenâb-ı Hakk’a teslim etmek, zâhiren ve bâtınen ızdırap ve üzüntü içinde olmayıp kalbi, dâimâ sebat üzere bulunmaktır. Yani Cenâb-ı Hak tarafından takdir olunmuş başına gelen her ne imtihân olursa, elem ve gam çekmeyip acısını Kur’ân-ı Kerîm’de ve Resûlullah Efendimizin sünnet-i seniyyesinde bildirilen hükümler ve müjdelerle karşılayıp onlar ile kendine teselli vermektir.”
Hâtem-i Esam (rah.) şöyle buyurdu: “Hüzün iki kısımdır. Birisi lehine olan hüzün diğeri ise aleyhine olan hüzündür. Aleyhine olan hüzün, dünya ve dünya ziyneti için olan hüzündür. Lehine olan hüzün ise âhiret için olan hüzündür.”
Bundan şunu anlamak lâzımdır; paralarını kaybettiğin zaman hüzünlenmen dünya için olan hüzündür, bu aleyhinedir. Hatâ, gıybet, hased veya başka bir günah işleyip de pişman olman ve hemen tevbeye sarılman senin lehinedir.
DIŞ KULAK YOLU İLTİHABINA KARŞI TEDBİRLER
Dış kulak yolu iltihabından korunmak için şu husûslara dikkat etmelidir:
• Çok tozlu mahallerden uzak durulmalıdır.
• Kirli sularda yüzmemeye dikkat edilmelidir.
• Kulağı kaşımak veya temizlemek için sert cisimler kullanılmamalıdır.
• Banyo yaptıktan veya yüzdükten sonra, kulağın görünen kısımları peçete veya pamuk ile nazikçe kurulanmalıdır.
• Kullanılan kulaklığın temizliğine dikkat edilmeli ve uzun müddet kulaklık kullanılmamalıdır.
Dış kulak yolu iltihabında tedavi için doktora danışmalıdır.
Hicrî: 20 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder