28 Temmuz 2022 Perşembe

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ صَامَ يَوْمًا مِنَ الْمُحَرَّمِ فَلَهُ بِكُلِّ يَوْمٍ ثَلَاثُونَ يَوْمًا. (طص)‏

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم محرم آينده بر كون اوروج طوطارسه او كمسه إيجن ( طوطديغى ) هربر كونه قرشلق اوطوز كون ( نافله اوروج ) ثوابى واردر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem  buyurdular:   Kim Muharrem ayından bir gün oruç tutarsa o kimse için (tuttuğu) her bir güne karşılık otuz gün (nafile oruç sevabı) vardır.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’s-Sağîr)

Hicrî:  28   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET

 

Zilhicce’nin son gecesi mümkünse bir Tesbih Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.

Akşam namazı ile yatsı namazı arasında, 10 rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sâdır olan isyanımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i ilâhiyene ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.”

Her rekâtte; 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rekâtte bir selam verilir.

Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve dua edilir.

Zilhicce’nin son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak, faziletli bir ibadettir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

BAMBU-KAMIŞ

Bambu, tropik iklimlerde yetişen, boyları 15-40 metreye kadar ulaşan bir kamış çeşididir. Yaklaşık 1200 bambu; kamış çeşidi vardır.

Bambu tohumları ve filizleri yenilebilir ve hayvan yemi olarak da kullanılabilir. Bambular çit, küfe, hasır, sepet yapımında, tekstil, kâğıt ve ilaç sanayiinde, ev dekorasyonu ve çeşitli el sanatlarında kullanılır.

Bambu, su kenarlarının, çukur ve hendeklerin toprağını yerlerinde tutan ve erozyonu engelleyen faydalı bir bitkidir. Bambular, ayrıca diğer bitkilere nispeten yüksek miktarda karbondioksit alır, havaya yüksek miktarda oksijen verirler.

Bambu çeşitlerinden olan Moso bambusu, soğuğa dayanıklı bambu cinslerinin en büyük ve gösterişlilerindendir. Ağaç gibi büyür. Moso bambusu, tohumdan yetiştirilirken bir sene sonra yan filizler vermeye başlar, sonra yavaş yavaş çoğalır, sürgünler verir. İnce uzun gövdesini ayakta tutacak ve besleyecek kadar yer altındaki kökünü sabırla geliştirdikten yani yaklaşık 3 sene sonra artık birdenbire büyümeye başlar. Günde 30-60 cm kadar uzamaya başlar. Yetiştiği yere göre yaklaşık 5 sene sonunda 30 metre boya ve 18 cm çapa ulaşabilir.

Bambunun saçaklı ve lifli köklerinden her sene yeni kamışlar meydana gelir. Verdiği sürgünler ile 7-8 yılda, çevresi bir koruluğa dönebilir.

Hicrî:  28   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder