قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا سَمِعْتُمْ بِالطَّاعُونِ بِأَرْضٍ فَلَا تَدْخُلُوهَا وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا مِنْهَا. (خ)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : بر يرده وبا اولديغونى إشتديكنز زمان سز اورايا كيرمين وبولنديغونوز يرده وبا اولسه سز او يردن جقماين . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Bir yerde vebâ olduğunu işittiğiniz zaman siz oraya girmeyin ve bulunduğunuz yerde vebâ olsa siz o yerden çıkmayın.”
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 17 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
VEBÂ OLAN YERE GİRMEYİNİZ
Ömer bin Hattâb (r.a.) halifeliği zamanında, Şam ordusuna yardım için askerleriyle beraber Medîne-i Münevvere’den çıkmıştı. Şam’da o sırada veba salgını vardı. Serğ denilen kasabaya varınca Ebû Ubeyde bin Cerrah (r.a.) ile arkadaşları, kendisini karşılayarak Şam’da veba hastalığı olduğunu haber verdiler.
Hz. Ömer (r.a.), beraberinde olan Muhâcirleri ve Ensar’ı yanına çağırarak bu husûsa dair onlarla istişâre etti. Bir kısmı “Mühim bir maksat için yola çıktık. Dönmek uygun olmaz.” dediler. Diğer bir kısmı da, “Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) Ashâbı ve halkın geriye kalanı sizinle beraberdir. Bunları vebanın üstüne götürmek uygun değildir.” dediler.
Hazret-i Ömer bu ihtilâfı görünce Mekke’nin fethinden önce Medine’ye hicret etmiş olan Ashâb-ı Kirâm’ın büyüklerini yanına davet etti. İşte onlar, içlerinde hiçbir muhalif olmamak üzere geri dönmek ve beraberlerindeki insanları veba üzerine götürmemek tavsiyesinde bulundular.
Bunun üzerine Hazret-i Ömer (r.a.), ertesi gün geri dönmeye karar verdi. Geri dönecekleri sırada Ebû Ubeyde (r.a.), Hazret-i Ömer’e, “Allâhü Teâlâ’nın takdîrinden mi kaçıyorsunuz?” dedi. Hz. Ömer de:
“Ey Ebû Ubeyde! Bu sözü senden duymamalıydım. Evet, Allâh’ın takdîrinden kaçarak yine Allâh’ın takdîrine sığınıyoruz. Düşün ki senin bir sürü deven olsa ve bir vadiye inse. Bu vadinin iki yamacından birisi otlak, diğeri otsuz, kurak olsun. Develerini otlak yamaçta otlatırsan senin bu işin, Allâh’ın takdîriyle değil midir? Aynı şekilde kurak yamaçta otlatırsan yine senin bu işin, Allâh’ın takdîriyle değil midir?” cevabını verdi. Derken o vakte kadar orada bulunmayan Abdurrahman bin Avf (r.a.) çıkageldi ve “Bu meseleye dair bende malumat vardır. Resûlullah Efendimizden (s.a.v.) işittim, ‘Bir yerde vebâ olduğunu işittiğiniz zaman siz oraya girmeyin ve bulunduğunuz yerde vebâ olsa siz o yerden çıkmayın.’ buyurdular.”
Bunun üzerine Hazret-i Ömer, kararında isabet ettiği için Allâhü Teâlâ’ya hamd ederek oradan ayrıldı.
Hicrî: 17 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder