قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لِأَشَجِّ عَبْدِ الْقَيْسِ: إِنَّ فِيكَ خَصْلَتَيْنِ يُحِبُّهُمَا اللهُ: اَلْحِلْمُ وَالْأَنَاةُ. (ت)
رسول الله ( ﷺ ) ، أشَجِّ عبدِ الْقَيْسه ( رضى الله عنه ) بيوردولر : محقق سنده إيكى حصلت واركى الله تعالى ، او إيكى حصلتى سور : حلم ( يوموشق حويلولق وتحمل ) و ( عجله أتميب ) تمنى إيله حركت أتمك . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Eşecc-i Abdi’l-Kays’a (r.a.) buyurdular: “ Muhakkak sende iki haslet var ki Allâhü Teâlâ, o iki hasleti sever: Hilim (yumuşak huyluluk ve tahammül) ve (acele etmeyip) teennî ile hareket etmek.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 24 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
TEDBİRLİ HAREKET ETMEK GÜZEL AHLÂKTANDIR
Tedbir, bir şeyde muvaffak olmak için lâzım gelen sebepleri evvelce düşünüp lüzumlu hazırlıkları yapmaktır. Âkıbeti meçhul ve şüpheli işlere acele ile girmemektir. Zarûrî olan bütün tedbirleri alıp tevekkül ederek bir işe başlamaktır.
Tedbir olmadan faziletlere ulaşmak mümkün olmaz. Tedbir, yalnız yürümez; intibah (uyanıklık) ve temkin (dikkatli ve ağırbaşlı olmak) ile beraber hareket eder. Doğruyu yanlıştan ayırt etmek için selîm olan aklın ölçeğine müracaat etmediği hâlde bir şeyde muvaffak olabilen kişiye tedbir sahibi denmez.
Tedbirin zıttı, tedbirsizliktir, ihmal göstermektir. Tedbirli hareket edenler, pişmanlık duymazlar. Bununla beraber aşırı ihtiyatlı bulunmak, bazen kötü kuruntulardan da ileri gelir. Onun için bir işe teşebbüste tereddüt ve kuruntuya düşmemelidir. Vakti gelen hayırlı bir iş için yavaş davranmaya gerek yoktur. Fakat henüz zamanı gelmeyen bir iş için de acele etmek, pişmanlığa sebep olacağından doğru değildir. Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “Teennî (ihtiyatlı ve tedbirli davranmak) Rahman’dan, acele iş de şeytandandır.” Diğer bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyrulmuştur: “Âhiret işi müstesna, her işte teennî hayırlıdır.”
Tedbir ile alakalı şu husûslara dikkat edilmelidir:
Bir işin ortakları ve o işle alakadar olanlar çok olursa her biri, farklı bir tarzda hareket edeceğinden tedbir bozulur.
Tedbir alan kişilerin arasında ikiyüzlü ve hased eden kimseler (çekemeyenler) bulunursa işe garaz (kötü niyet) karışacağından tedbir bozulur.
Bilmediği bir şey hakkında düşünüp, o işi erbabından, anlayanlardan sormaksızın yani istişare etmeden yapılan iş; alınan tedbir, katî olmaktan uzak, zannî ve tahmînî bir şey olacağından ileride iyi netice vermeyebilir.
Hâsılı, tedbir, iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırt ettiren, ömrün yıllarını ve günlerini akıl ve hikmetle değerlendirip iyi idare etmeye yardım eden bir fazilettir.
Hicrî: 24 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder