7 Temmuz 2022 Perşembe

TEŞRÎK TEKBÎRİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَللّٰهُمَّ اغْفِرْ لِلْحَاجِّ وَلِمَنِ اسْتَغْفَرَ لَهُ الْحَاجُّ. (ك)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ أى اللهيم ، سن حج يابانى وحج يابانيك كندسى إيجن إستغفار أتديكى كمسي مغفرت أيله . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle (duâ) buyurdular:   Ey Allâh’ım, sen hac yapanı ve hac yapanın kendisi için istiğfâr ettiği kimseyi mağfiret eyle.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  08   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

TEŞRÎK TEKBÎRİ

 

Hazret-i İbrahim aleyhisselâm, Hazret-i İsmail’i kurban olarak kesmek üzere iken Cebrâîl aleyhisselâm; “Allâhü ekber, Allâhü ekber” dedi. İbrahim aleyhisselâm bu tekbîri işitince, “Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber” buyurdu. İsmail aleyhisselâm da “Allâhü Ekber ve lillâhi’l-hamd” buyurdu.

Teşrîk tekbîri, teşrîk günlerinde alınan tekbîr demektir. Mükellef olan her Müslümana vaciptir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz...” meâlindeki 203. âyet-i kerîmesi, teşrîk tekbîrine işaret etmektedir.

Zilhicce ayının dokuzuncu günü Arefe’dir. Arefe günü sabah namazından bayramın 4’üncü günü ikindi namazı da dâhil -yirmi üç vakitte-, bütün farz namazların arkasından “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbîr alınır.

Farzı kılıp sol tarafa selam verildikten sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan tekbîr getirmek lâzımdır.

Teşrîk tekbîrini, münferid (namazını yalnız kılan), imam, cemaat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes okur.

 

AREFE VE BAYRAM GECELERİNİ İHYÂ

 

Arefe ve bayram gecelerinde, mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbih Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.) (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  08   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder