2 Temmuz 2022 Cumartesi

KURBANIN BAZI HİKMETLERİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا خَرَجَ الْحَاجُّ مِنْ بَيْتِهِ كَانَ فِي حِرْزِ اللهِ فَإِنْ مَاتَ قَبْلَ أَنْ يَقْضِيَ نُسُكَهُ غَفَرَ اللهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَمَا تَأَخَّرَ. (مرقات)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ حج ياباجق كمسه ، أوندن جقديغى زمان ، الله تعالى نين همايه سنده اولور . شايت حج وظيفه لرنى بتره مدن وفات أدرسه ، الله تعالى ، اونون كجمش وكله جك بتون ( كوجوك ) كناحلرنى مغفرت بيورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Hac yapacak kimse, evinden çıktığı zaman Allâhü Teâlâ’nın himayesinde olur. Şâyet hac vazifelerini bitiremeden vefat ederse, Allâhü Teâlâ, onun geçmiş ve gelecek bütün (küçük) günahlarını mağfiret buyurur.”

(Aliyyü’l-Kârî, Mirkâtü’l-Mefâtîh)

Hicrî:  03   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

KURBANIN BAZI HİKMETLERİ

 

Eti yenen hayvanlar, “Bismillâhi Allâhü Ekber” denilerek kesilirse, etinin yenilmesi helâl olur. Boğazından kesilmek sûretiyle de necis (pis) olan kanından temizlenmiş olur.

Kurban, Hz. Allâh’ın, kullarına ziyafetidir. Kurban kesmek, Allah (c.c.) yolunda bir fedâkârlıktır, Allâhü Teâlâ’nın verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevap kazanmaya ve Allâh’a yakınlığa vesiledir, belalara karşı da bir kalkandır.

Dünyanın her tarafında her gün yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız maddî imkânı olanlar istifade edebiliyor. Kurban bayramındaki etlerden ve derilerden, fakirler de istifade etmektedir. Şahsın menfaati yerine de cemiyet menfaati gözetiliyor. Kurban kesmek, İslâm’ın insanî ve ictimâî büyük bir fedâkârlığıdır.

Kurban Bayramı, kesilen hayvan sayısını çok arttırmış olmaz. Çünkü kasaplar, Kurban Bayramı günlerinde et satamayacağından, kesecekleri hayvan sayısı azalır.

Kendi zevkleri için her gün on binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir kere Allah için ve insanların da faydasına olan kurban kesilmesini çok görmeleri insaflı bir tavır değildir.

Hulâsa kurban; dînî, ahlâkî, ictimâî birtakım hikmetler ve maslahatlar için emredilmiştir.

 

KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ

 

Kurban etinin üçe taksîmi müstehâbdır:

Üçte biri, sadaka olarak verilir. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de nafakaları (geçimleri), üzerine vacip olan kimselere yedirilir.

Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.

Kurban kesen, ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi daha faziletli ve müstehâbdır.

Hicrî:  03   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder