26 Temmuz 2022 Salı

ÂDEM ALEYHİSSELÂM’IN YARATILMASI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَوَّلُ الرُّسُلِ آدَمُ وَآخِرُهُمْ مُحَمَّدٌ. (كنز)

رسول الله  ( ) بيوردولر :  بيغمبرلرين أولى آدم ( عليه السلام ) ، آخرى ده محمد ( صلى الله عليه وسلم در ) در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem  (bir a‘râbîye) şöyle

buyurdular:   Peygamberlerin evveli Âdem (aleyhisselâm), âhiri de Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)’dir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  27   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

ÂDEM ALEYHİSSELÂM’IN YARATILMASI

 

Allâhü Teâlâ’nın yarattığı ilk insan Âdem aleyhisselâm’dır. Cenâb-ı Hak, Âdem (a.s.)’ı yaratmayı murad edince, Azrâil (a.s.)’ı gönderip yeryüzünde yedi iklimden toprak aldırmıştır. Sonra Cebrâîl (a.s.)’ı gönderip 40 gün o toprağı yoğurup hamur hâline getirmesini emretmiştir. Sonra Cenâb-ı Hak, ona, en güzel şekilde sûret vermiş, ruh üfleyerek diriltmiş ve onu, neslinden gelecek insanlara peygamber kılmıştır.

Cenâb-ı Allah, Hz. Âdem’i cennetine koyarak ona cennet elbiseleri giydirip çok nimetler ihsan etmiştir. Ve ona her bir nimeti verdikçe, “Bu nimetle kanaat eder misin?” diye hitap etmiştir. O dahi, “Kâni değilim yâ Rabbi” demiş. Allâhü Teâlâ, Âdem (a.s.)’ın sol kaburga kemiğinden Havva validemizi yarattığında, Âdem (a.s.), gözünü açıp bakmış ki yanında kendine benzer sevimli bir insan oturmuştur. Böylece onunla sohbet ve ülfet hâsıl olunca; Hak Teâlâ yine hitap edip buyurmuştur ki: “Ey Âdem, bu nimetimle nasılsın?” O da, “Yâ Rabbi! Hesapsız nimetinin denizine gark oldum. Bu nimetini hepsinden büyük buldum ve bununla kanaat kıldım.” demiştir.

Bundan sonra Cenâb-ı Hak, onlara, “Cennetimde kalın, her nimetimden faydalanın, yalnız şu ağaca sakın yaklaşmayın, ondan yiyip bana âsî olmayın!” diye emir buyurmuştur. Onlar da Allâh’ın bu emrini dinlemiş ve tam bin yıl cennette yaşamışlar. Fakat bu zaman akabinde Âdem (a.s.) ve Havva validemiz, şeytanın vesvesesine uyup yasak ağaçtan yiyince pişman olup tevbe etmişler. Tevbeleri kabul edilmiş, ancak ikisi de cennetten çıkarılıp yeryüzüne indirilmişlerdir.

Âdem (a.s.), Hindistan’da yüksek bir dağ üzerine inmiştir. İki yüzyıl o dağda ağlayıp tevbe ile meşgul olmuş. Daha sonra Havva validemiz ile Arafat Dağı’nda birbirlerine kavuşmak müyesser olmuştur. Hz. Âdem ile Hz. Havva bundan sonra Şam taraflarına gitmiş, beş yüz yıl oralarda yaşamışlar. Habil ve Kabil’in doğumundan sonra yine Hindistan’a gitmişlerdir. Ömürleri bin yıl olunca Âdem (a.s.) Serendip (Srilanka) adasında, 40 yıl sonra da Havva validemiz Cidde’de vefat etmişlerdir.

(Erzurumlu İ. Hakkı, Marifetname)

Hicrî:  27   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder