11 Temmuz 2022 Pazartesi

HER İŞİN İSLÂMİYET’E UYGUN OLMASINA DİKKAT EDİN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا عَمِلَ آدَمِيٌّ مِنْ عَمَلٍ يَوْمَ النَّحْرِ أَحَبَّ إِلَى اللهِ مِنْ إِهْرَاقِ الدَّمِ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر:  ’’ آدم اوغلى ، قربان بايرامى كونى قربان كسمكدن ، الله تعالى يه دها سوملى بر عمل إشلمش اولاماز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Âdemoğlu, Kurban Bayramı günü kurban kesmekten, Allâhü Teâlâ’ya daha sevimli bir amel işlemiş olamaz.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  10   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

HER İŞİN İSLÂMİYET’E UYGUN OLMASINA DİKKAT EDİN

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri, şöyle buyurmuşlardır:

Ey kardeşim! Hak Sübhânehû’nün size ikram ettiği bu makam sebebiyle, en mükemmel şekilde bu nimetin şükrünü edâ etmen ve halkın nefretine sebep olacak işleri işlemekten de son derece kaçınman elbette lâzımdır. Çünkü bu çok büyük vebaldir.

Talebeler seni, güzel hâl ve elbiseyle görsünler. Talebelerle yüz göz olmak ve onlar arasına karışmak husûslarında çok ileri gitmemen lâzımdır. Zira bu hâl, senin onlara faydalı olmana ve onların senden istifade etmeleri husûsunda seni hafife almalarına sebep olur.

Dinimizin emir ve yasaklarını tutmaya dikkat etmelisin.  Mümkün olduğu kadar ruhsatla amel etmekten kaçın. Zira ruhsatla amel etmek, bu tarîkat-i aliyyeye ve sünnet-i seniyyeye mütabaat (tâbi olma) davasına zıttır

Büyüklerden biri, ‘Âriflerin fiillerini göstererek yapmaları, mürîdlerin (talebelerin) ihlâsından daha hayırlıdır’ buyurdu. Çünkü âriflerin fiillerini göstererek yapmaları, talebelerin kalplerini Allâhü Teâlâ’ya meylettirmek içindir. Böylece zarûrî olarak bu fiil, talebelerin ihlasından daha faziletli olur. Yine âriflerin fiilleri, talebelerin iyi amelleri işleme husûsunda kendilerini taklit etmelerine sebep ve vasıtadır. Zira ârifler amel işlemezse (nasıl işlendiğini kendisi yaparak göstermezse) talebeler amelden mahrum kalır (nasıl yapıldığını öğrenemezler). Âriflerin böyle yapması ancak talebelerin kendilerine uymaları içindir. Bu ise ihlasın ta kendisi olur. Hattâ ondan daha faziletli olur. Zira ihlasın faydası sadece sahibine mahsustur, âriflerin bu yaptıklarının faydası ise birçok kimseyedir.

Hâsıl-ı kelam, söylenilen sözlerde ve yapılan fiillerde son derece dikkatli ve uyanık olmak lâzımdır. Çünkü bu zamanda çok kimse, tasavvuf yoluna girmek istiyor. Bu makama yakışmayan bir şey yapmaktan çok sakınınız! Cahillerin, büyüklere dil uzatmalarına sebep olmayınız! Cenâb-ı Hak’tan daima hidâyet üzere doğru yolda olmayı talep ediniz.

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1, m. 227)

Hicrî:  10   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder