قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ. (سورة البقرة، ١٥٥)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : وألبتده سز براز قورقى ، براز آجلق ، برازده ماللاردان ، جانلاردان ومحسوللردن أكسلتمكله إمتحان أده جكز . صبرأدنلرى ( إحسانلارمزله ) مجدله . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Ve elbette sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, canlardan ve mahsullerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabredenleri (ihsanlarımızla) müjdele.”
(Bakara Sûresi, âyet 155)
Hicrî: 19 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
İNTİHAR, ÂHİRETTE AZÂPTIR
İnsanın vücudu, Allâhü Teâlâ’nın bir emanetidir. Bu emaneti güzelce muhafaza etmelidir. Zira insan, uhrevî ve dünyevî vazifeleri yerine getirebilmek için sıhhate muhtaçtır. Bu sebeple İslâm dininde, bedenin harap ve helâk olmasına sebep olan şeyler haram kılınmıştır. Bu hikmete binaen İslâmiyet’te sarhoşluk veren şeyler şiddetle yasak kılınmıştır.
İslâm dininde, insanın bir uzvuna zarar vermesi veya hayatına son vermesi de katiyyen haramdır, büyük bir cinayettir.
İntiharın yasak olduğu, Nisâ Sûresi’nin, “…Ve kendinizi de öldürmeyiniz…” meâlindeki 29. âyet-i kerîmesi ile sabittir.
Hasılı İslâm nazarında intihar, Cenâb-ı Hakk’ın verdiği hayat nimetinin kıymetini bilmemek ve o nimete karşı isyanda bulunmaktır.
İntihar eden bir kişi, kendisini ne sûretle öldürmüşse, kıyamet günü o şekilde azâp çekecektir. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur.
“Her kim bir dağdan (yüksek bir yerden) kendisini aşağıya atıp öldürürse, bu intihar eden kimse cehennem ateşinde ebedî ve daimî sûrette kendisini yüksekten aşağıya bırakır (bir hâlde azâp olunur). Bir kimse de zehir içer de canına kıyarsa, zehri elinde içer bir hâlde ebedî ve dâimî bir sûrette cehennem ateşinde azâp olunacaktır. Herhangi bir kimse de kendisini (bıçak gibi) bir demir parçasıyla öldürürse, o da bıçağı elinde karnına vurarak ebedî ve daimî sûrette cehennemde azap olunacaktır.”
İntihar eden kimse, uğradığı sıkıntıdan kurtulmak için hayatına kasteder. Lâkin intihar için makul hiçbir sebep gösterilemez. Zira intihar eden kişi, öldükten sonra daha büyük sıkıntılara dûçâr olacaktır. İnsan fakir olur, hasta olur, felâkete uğrar… Fakat bir Müslüman bilir ki bunlarda birer hikmet vardır. Bunlar, Cenâb-ı Hakk’ın birer imtihanıdır. Bu sebeple, Allâhü Teâlâ’dan ümidi kesmek, takdîr-i ilâhîye karşı isyan etmek, kulluğa yakışmaz ve âhirete imanı sağlam olan bir insan, intihara cüret edemez.
Hicrî: 19 Zilhicce 1443 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder