22 Temmuz 2022 Cuma

KÂHİNİN SÖZÜNÜ TASDİK HARAMDIR


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لَا يَعْلَمُهَٓا اِلَّا هُوَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ اِلَّا يَعْلَمُهَا وَلَا حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الْاَرْضِ وَلَا رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ اِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ. (سورة الأنعام، ٥٩)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  بتون غيبك آناحتارىرى او ، نون نزدنده در . اونلارى آنجق او بلر . و او ، قراده ودنزده نه وارسه بلير . بر يبرق دوشمز ويرين قرانلقلرى إيجنده بر تانه ده بولونمزكى آنجق او بلير . ياش وقورى ( هيجبر شى ) مستثنى اولمامق أؤزه ره هبسى آباجق بر كتابده ( لوح محفوظده ) در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Bütün gaybın anahtarları O’nun nezdindedir. Onları ancak O bilir. Ve O, karada ve denizde ne varsa bilir. Bir yaprak düşmez ve yerin karanlıkları içinde bir tane de bulunmaz ki ancak O bilir. Yaş ve kuru (hiçbir şey) müstesnâ olmamak üzere hepsi apaçık bir kitapta (levh-i mahfûzda)dır.”

(En’âm Sûresi, âyet 59)

Hicrî:  21   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

KÂHİNİN SÖZÜNÜ TASDİK HARAMDIR

 

Kâhin, gelecek zamanda olacak bitecek şeylerden haber verdiğini ve bazı sırlara vâkıf olduğunu ve gayb âleminin ilmini bildiğini iddia eden şahıstır. İslâm dininde, kâhinlik yapmak haram kılınmıştır.

Gaybı bilmek büyük bir iştir ki, yalnız Allâhü Teâlâ Hazretleri bilir.

Kâhinin, gaybdan haber verdiği şeyleri tasdik etmek küfürdür. Çünkü Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Kim, kâhine gider ve sözünü tasdik ederse, muhakkak benim sözümü inkâr etmiş olur.” diye buyurmuşlardır.

Diğer bir hadîs-i şerîfte de “Fala bakan ve baktıran, kehânette bulunan ve kendisi için kehânette bulunulan, sihir yapan ve yaptıranlar bizden değildir.” buyurulmuştur.

Kullar için gaybı bilmeye imkân yoktur. Gaybı ancak Allâhü Teâlâ ve O’nun mucize veya kerâmet yoluyla ilham ettiği zâtlar bilir.

Peygamberlerin ve Allâhü Teâlâ’nın velî kullarının gaybdan verdiği haberler ise Allâhü Teâlâ’nın vahiy, ilhâm veya keşif yolu ile onlara öğretmesiyledir. Bu da gaybın, Allâhü Teâlâ’ya mahsus olmasına zıt değildir.

Gökyüzündeki alâmetlere dayanarak değil de sırf gayb ilmine vâkıf olduğu iddiasıyla ‘yağmur yağacak’ diyen kimsenin sözü küfürdür” diye fetva kitaplarında yazılıdır.

NAMAZA DAİR MESELELER

Bir kimse sabah namazını vaktinde kılamasa, o gün Güneş doğduktan (ve kerahet vakti çıktıktan) sonra sabah namazının farzı ile beraber sünnetini de kaza eder.

Bir kimse sabah namazını kılmak için mescide gittiğinde, farza başlanılmış olduğunu görüp de imamın selâmından önce cemaate yetişebileceğini düşünürse evvela iki rekât sünneti kılar, sonra imama uyar. Lâkin imamın selâmından önce cemâate yetişemeyeceğini düşünürse o anda imama uyar. Zira cemaatin fazileti daha üstündür.

Farzı kıldıktan sonra kazâ etmek niyetiyle sünnete başlayıp sonra bozmak ise şer‘an güzel görülmemiştir.

Hicrî:  21   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder