29 Temmuz 2022 Cuma

HAKÎKÎ KURTULUŞA EREN KİMDİR?


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنْ كُنْتَ صَائِمًا بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصُمِ الْمُحَرَّمَ فَإِنَّهُ شَهْرُ اللهِ فِيهِ يَوْمٌ تَابَ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ وَيَتُوبُ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ آخَرِينَ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  رمضانى شريف آيندان صكره اوروج طوطمق إسترسن محرم آينده طوط . جونكى او ، الله تعالى نيك آيدر . اونده بر كون واردركى الله ، او كونده بر قومين توبه سنى قبول أتدى . ينه او كونده نيجه قوملرين ده توبه سنى قبول أده جكدر . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:   Ramazân-ı şerîf ayından sonra oruç tutmak istersen Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Onda bir gün vardır ki Allah, o günde bir kavmin tevbesini kabul etti. Yine o günde, nice kavimlerin de tevbesini kabul edecektir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  30   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

HAKÎKÎ KURTULUŞA EREN KİMDİR?

 

Ahmed bin Hanbel Hazretlerinin yanında bir zâtın hayırlarından ve iyiliğinden bahsettiler de “Evlâdım, hakîkî kurtuluşa eren, yarın kıyamet günü kurtuluşa kavuşan ve karşısına hiçbir alacaklı hak sahibi çıkmayandır” buyurdu.

Ahmed bin Hanbel Hazretlerinin oğlu Sâlih anlattı: “Bir kişi gelip babamı hayırlı vasıflarıyla andığında, ona; ‘Hakîkî mümin, imanını kabrine taşıyabilendir. Amellerde itibar, hâtimelerine göredir.’ derdi. ‘Allâhümme, sellim sellim…’ (Allâh’ım selâmete kavuştur) diye çok ilticâ ederdi.”

 

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

 

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzuruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak faziletli ibadetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak, gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevabı verilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

MUHARREM AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Muharrem ayı ictimâı, 28 Temmuz Perşembe günü, Türkiye saati ile 20.56’dadır.

Ru’yet ise 29 Temmuz Cuma, Türkiye saati ile 10.31’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Arap Yarımadası, Türkmenistan, Kazakistan, Moğolistan, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Endonezya, Malezya, Singapur, Mısır, Sudan, Tanzanya, Güney Afrika, Madagaskar, Mozambik.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 30 Temmuz Cumartesi günü de Muharrem ayının 1. günüdür.

Hicrî:  30   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder