22 Temmuz 2022 Cuma

İSLÂM CEMİYETİ İÇİNDE BOZGUNCU ZÜMRE


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : تَفْتَرِقُ أُمَّتِي عَلَى بِضْعٍ وَسَبْعِينَ فِرْقَةً أَعْظَمُهَا فِتْنَةً عَلَى أُمَّتِي قَوْمٌ يَقِيسُونَ الْأُمُورَ بِرَأْيِهِمْ فَيُحِلُّونَ الْحَرَامَ وَيُحَرِّمُونَ الْحَلَالَ. (ك)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  أمتم يتمش كوسور فرقايه آيرلاجقدر . بونلاردان أمتم إيجن فتنه سى أك بيوك اولانى ، دينى حكملرده كندى فكرى إيله قياس أده رك ، حرامى هلال ، هلالى حرام صايانلاردر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Ümmetim yetmiş küsur fırkaya ayrılacaktır. Bunlardan ümmetim için fitnesi en büyük olanı, dînî hükümlerde kendi fikri ile kıyas ederek; haramı helâl, helâli haram sayanlardır.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  22   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

İSLÂM CEMİYETİ İÇİNDE BOZGUNCU ZÜMRE

 

Ebû Saîd el-Hudrî radıyallâhü anh,  Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir:

Ey Müminler! İleride siz Müslümanların arasında öyle bir zümre ortaya çıkacaktır ki (dînî birer rehber zannedeceğiniz) o (cahil, riyâkâr çığırtka)nların namazları yanında kendi namazınızı, onların oruçları yanında kendi oruçlarınızı, onların ibadetleri yanında kendi ibadetinizi küçük göreceksiniz. Onlar, Kur’ân da okuyacaklar. Fakat Kur’ân’ın feyzi, onların boğazlarından aşağıya geçmeyecektir. Onlar, okun, avı süratle delip çıktığı gibi dinden çıkacaklar.”

Bu hadîs-i şerîf, Kur’ân-ı Kerîm’i riya ve cehalet ile kendi kötü menfaatlerine vasıta yahut zulme, fısk u fücûra alet edinenlerin günahını beyan için vârid olmuştur.

Huzeyfe bin Yeman (r.a.) demiştir ki:

Herkes Resûlullâh’a, gelecek zamana ait hayırlı işleri sorardı. Ben de İslâm ümmetinin başına gelecek şerleri ve fitneleri sorardım. Bir kere dedim ki:

Yâ Resûlallah! Biz Müslümanlar, vaktiyle cahiliyet devrinde şirk ve zulmet içindeydik. Sonra Allâhü Teâlâ sizi, bize hak peygamber olarak gönderdi. Nâil olduğumuz bu hayır ve saadetten sonra bir şer ve fesat devri gelecek midir?”

Evet, gelecektir. O devirde birtakım kimseler türeyecek; cehaletle, ihtirasla halkı dalâlete (bâtıla) çağıracaklar. Her kim bunların davetine icâbet ederse onu cehenneme, felakete sürükleyecekler.” buyurdu. (S. Buhârî ve Müslim)

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem diğer bir hadîs-i şerifte şöyle buyurdular: “Muhakkak ümmetim dalâlet (sapıklık) üzerine toplanmaz. Şâyet bir ihtilâf görürseniz, sevâd-ı a‘zam’a (en büyük topluluğa, Ehl-i Sünnet ve Cemâat’e) sıkıca sarılınız.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  22   Zilhicce   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder